Efter en månad med varmare temperaturer än vanligt har det vänt. Instabilt väder med kyla, regn och snö väntar närmaste veckan, enligt SMHI.

Det blir lite tokigt när värmen kommer före kylan. Växterna är oförberedda på det. De har vaknat med värmen och börjat växa, så det kommer bli en del frostskador, säger Lise-Lotte Björkman, trädgårdsrådgivare på Riksförbundet svensk trädgård.

Välj tåliga växter

Artikelbild

| Körsbärsskörden kan vara i fara om det blir frost på våren. Fryser blomman hämmas tillväxten. Dör blomman kan den inte producera skörd. Arkivbild.

Vissa växter tål kyla bättre än andra.

Har man lurats att plantera ut när det blev varmt ska man satsa på växter som tål minusgrader, säger Lise-Lotte Björkman.

Hon rekommenderar perenner, som alunrot och gyllenlack, som klarar ganska många minusgrader. Även lök- och kryddväxter är generellt tåliga. Däremot bör man undvika köldkänsliga sommarblommar, som petunia och isbegonia.

De flesta fleråriga växterna klarar att överleva. Det besvärliga är om de har hunnit börja blomma. Blommorna är väldigt känsliga och om det blir frost fryser blomman och tillväxten hämmas. Dör blomman kan den inte producera skörd, säger Björkman.
Artikelbild

| Kryddväxter är generellt tåliga, men basilika är ett undantag. Den klarar inte minusgrader. Arkivbild.

Det är oftast kallare vid marken, så jordgubbar och vinbär är mer utsatta än äppel- och körsbärsträd.

Skydda växterna

Artikelbild

| Trädgårdsrådgivare Lise-Lotte Björkman vet hur man skyddar växter mot vårfrost.

Det går dock att förhållandevis lätt skydda växterna mot kylan.

Sätter man en fiberduk över så håller man kvar värmen i jorden – och kom ihåg att täcka växterna innan det blir kallt, säger Lise-Lotte Björkman.

Att ställa växterna mot väggen där det är lä och kanske till om med sipprar ut överskottvärme från huset är ett annat tips. Har du blommar som fryser vid nollpunkten är det en bra idé att ta in dem och ställa dem på en sval plats så att miljöombytet inte blir för drastiskt.