I en rapport från Skolverket som presenterades i början av april har 30 procent av eleverna som börjat studera på språkintroduktion gått vidare till ett nationellt gymnasieprogram inom tre år. Thomas Furusten är författare till rapporten.
– Systemet fungerar inte som det var tänkt och det beror på att det riggats inför den nya gymnasieskolan som kom 2011 och då hade vi en helt annan situation än den vi har med flyktingströmmen i dag, säger han i en intervju med TT.
– Om inget görs så riskerar ett stort antal av de här eleverna att falla ur systemet och var de hamnar då, det kan man bara spekulera i. Det här är skolans största problem just nu, fortsätter Furusten.
Generellt sett har de svenska kommunerna haft problem att rekrytera både lärare och studiehandledare samt att hitta lokaler. Ett förslag som presenterats av Skolverket är att börja använda mer fjärrundervisning samt att använda personal som inte är pedagogiskt utbildad, men har andra kompetenser.
Cecilia Karlström är rektor för introduktionsprogrammen i Nyköping. Hon är delvis kritisk till hur Skolverkets rapport gjorts.
– Efter läsåret 2015/16 gick cirka 13 procent av eleverna på det som i Skolverkets statistik kallas språkintroduktion vidare till nationellt program. Cirka 16 procent lämnade oss för att de fyllt 20 år och gick då vidare till Campus, folkhögskola, arbete eller Arbetsförmedlingen, säger hon.
– Men det säger inget om hur länge de gått på språkintro, som i Skolverkets rapport, där de ju räknar elevernas studietid. Vi mäter inte så.