Eskilstuna tingsrätt delar åklagarens bedömning att kommentarerna utgör hets mot folkgrupp, skriver rätten i ett pressmeddelande.

52-åringen från Eskilstuna var med och startade Facebook-gruppen "Stå upp för Sverige" och är en av dess administratörer.

Åtalet mot honom baseras på åtta kommentarer som andra har skrivit i gruppen. Det handlar om grovt rasistiska uttalanden som enligt åklagaren uppenbart faller under brottet hets mot folkgrupp.

Vid den rättegång som hölls i början av maj prövades inte hets mot folkgrupp utan lagen om elektroniska anslagstavlor. Det är en lag som utfärdades i slutet av 1990-talet och som anger att den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla också har ansvar för vad som skrivs på den.

Facebook fanns inte när lagen skrevs och under rättegången hänvisade den åtalade till att han omöjligen kan läsa de uppemot 250 000 kommentarer som skrivs i gruppen varje månad.

Trots att lagen har funnits i 30 år har den såvitt känt bara tillämpats en gång tidigare, 2007. Då friades den misstänkte av Högsta domstolen (HD).

Mårten Schultz, professor i juridik vid Stockholms universitet, har tidigare sagt till TT att han tror att ärendet som rör "Stå upp för Sverige" mycket väl kan gå hela vägen till HD.