Emmas klinik i Nyköping andas lyx när man öppnar dörren. Varma toner i lamporna gör att allt känns lite mjukare, skönare.

Men det är här linjer dras upp och ögon plockas fram.

Sofia halkade in i branschen av en ren slump. Visst, hon har alltid varit intresserad av skönhet och makeup, men det var när hennes svägerska började prata om att tatuera sina ögonbryn för fem år sedan som hon mer eller mindre bestämde vad hon skulle göra.

Artikelbild

Sofia Damra plockade sina ögonbryn när hon var yngre och hade inte mycket kvar när det började bli populärt med markerade ögonbryn. Därför tatuerade hon in sina ögonbryn för fem år sedan...och fick ett jobba på köpet. – Jag tyckte det var en häftig idé, gjorde en affärsplan så fort som jag lämnade salongen, säger hon med ett skratt.

– Jag hade plockat sönder mina ögonbryn så jag ville fixa dem själv, men när jag var där så började jag prata med den som tatuerade och jag blev jätteintresserad. Det var för fem år sedan. Direkt när jag kom hem tog jag fram en affärsplan, men eftersom jag just då befann mig i småbarnsåren (Sofia har tre barn) så visste jag att jag var tvungen att lägga den åt sidan ett tag.

Tills för två år sedan då hon gick på en anställningsintervju på en salong som även erbjöd utbildning.

– Och jag fick jobbet. Jag sa upp mig från Hallbergs guld där jag jobbat tidigare.

Efter avklarad utbildning tog hon kontakt med Emmakliniken och undrade om det fanns plats för en permanent makeup-stylist och efter det har hon sakta men säkert arbetat upp sitt företag, Sofias Skönhetslyx. Hon hyr numera rum på Emmakliniken.

Artikelbild

Sofia Damra har utbildat och certifierat sig inom fransförlängning hos LashforLash i Stockholm och gått en utbildning som permanent makeupartist inom 3D-bryn, eyeliner och läpptatueringar i Stockholm på Victoria Academin.

– Jag har inte velat ta några banklån utan jobbade först på Glitter, sedan på Hallbergs igen för att finansiera inköp av material och fler utbildningar. Ett tag, när det här började ta fart, jobbade jag mer än heltid.

Varför just då ögonen

Artikelbild

En kosmetisk tatuering bleks med tiden därför kan man ändra färger och linjer när huden förändras med åldern.

och brynen?

– Ögonbrynen gör hela ansiktsuttrycket. Vi pratar med dem, de ger ansiktet mimiken och ramar in ögonen. Ögonbrynen kan ändra utseendet på dig med tio år.

Sofia går verkligen i gång när hårväxten över ögonen kommer på tal.

– Fixar man ögonbrynen kommer man känna sig mer vaken, mer pigg.

Men eftersom ögonbrynen gör så mycket i ansiktet har du ett stort ansvar. Ingen vill ha ett par buskiga larver som kryper omkring i pannan eller hur?

– Det finns klåpare inom branschen, jag vet. Det är inte bara att fylla en nål med färg och börja tatuera utan man måste ta det stegvis, säger Sofia och fortsätter.

– När man kommer till mig tar jag först reda på vad kunden vill ha. Vad den har för förväntningar på besöket. Kanske har de med sig en bild på ögonbryn som de vill ha, ibland vill de att jag ska hjälpa dem. Sen tittar jag på deras ansiktsform, hårfärg, ögonfärg, pigment i huden, ålder...det är mycket att ta hänsyn till.

Åldern säger du, är det skillnad på de ögonbryn du gör åt äldre kunder och de som är yngre?

– Jag skulle aldrig sätta dit ett par skarpa, tuffa mer hårt dragna ögonbryn på en 65-årig kvinna. På en 20-åring, som har svart hår och brukar använda mycket makeup kan det passa, men inte på en äldre person. Där ska det se mer naturligt ut, mer avrundat. Det är lite så jag jobbar och det är kanske därför jag har många äldre kunder också. Det är många som aldrig skulle kunna tatuera andra delar av kroppen som vågar göra det här. Det är ändå något som du ska ha permanent i några år och du måste känna dig bekväm.

Själv fixar Sofia till sina ögonbryn vart tredje år, men allt är individuellt.

– Allt beror på hur du tar hand om brynen efteråt. Solen är den stora boven och den bleker bort mycket. När man blir äldre tappar man mycket hår i bryn och ögonfransar.

I den bekväma stolsängen på salongen ligger en kund. Hon ska fixa sina ögonbryn för första gången. Sofia plockar fram de genomskinliga linjalerna och lägger dem vid brynen. Tar ut en mittpunkt mellan ögonen, mäter hur brynen sitter i förhållande till pupillerna och börjar skissa med en penna hur brynen kommer att se ut. Kunden får ge synpunkter om hur det ser ut och vad hon skulle vilja ändra på.

– Ingen är perfekt, ingen har en likadan benstruktur på höger och vänster sida. Jag brukar säga att bryn inte är några tvillingar, bara systrar, säger Sofia och vill med det säga att det inte går att få exakt lika ögonbryn över varje öga.

Och att det kanske skulle se konstigt om man hade det eftersom allt är lite skevt som det är ändå; en läpp som är lite sned, en högre kindknota på ena sidan av ansiktet.

Behandlingen tar två och en halv timme och kunden får bara försöka slappna av.

Tror du att den här trenden håller i sig?

– Definitivt, det kommer bara att växa och bli mer vanligt. Men det är inte bara bryn man kan tatuera in, jag gör även permanenta eyeliners och läppkonturer. Det är en sådan stressad tid som vi lever i just nu så kan man tjäna in någon minut här och tre minuter där så gör man det. Sen kan man gå och lägga sig som en prinsessa och vakna upp som en prinsessa.