Det är första julen på Gnesta Strand för ägarduon Thomas Österman och Robin Blomqvist.

Thomas och Robin träffades för fyra år sedan när de arbetade åt Lina grundskola i Södertälje. Senare arbetade Thomas som måltidsutvecklare åt Södertälje kommun.

Totalt har Thomas tjugo års branscherfarenhet. När han fick erbjudandet att ta över Gnesta Strand frågade han den tidigare kollegan om de kunde göra det tillsammans. I våras tog de över och nu stundar alltså första julen vid Frösjön.

Artikelbild

En värmande brasa är inte helt fel till första advent.

Det är tända ljus i restaurangen, från högtalarna spelas tidlös musik och man hör hur det fräser från fritösen. Thomas snackar medan han fixar fram några exempel på tilltugg man kan servera till glöggen. Han berättar om utmaningen att driva ett ställe i Gnesta. Att han är glad att han vågade satsa. Under sommaren var det fullt på uteserveringen.

– Klart det är lite vågat med ett ställe här i Gnesta, men vi kör bara på med vår grej. Miljö- och hållbarhetsfokus, svenska råvaror och en personlig atmosfär, Thomas ler.

– Passar det inte så lär vi ju märka det, fortsätter han.

Han avbryter.

Artikelbild

Thomas Österman, 41år, delägare av Gnesta Strand

– Jag måste bara göra en beställning på råvaror, ursäktar han sig, och pratar över högtalaren på telefonen samtidigt som han serverar friterad grönkål över bardisken.

Köket är öppet mot restaurangen.

Artikelbild

Lövtunna pepparkakor med saffransfärskost toppat med lemoncurd:

– Vi vill ha en vardagsrumkänsla här i restaurangen, säger Thomas och spritsar en gul röra på små lövtunna pepparkakor.

Det visar sig vara saffran och färskost som han rört ihop. På toppen lägger han en klick lemoncurd.

Artikelbild

Dadelbollar RAW

– Det är första gången jag gör de här, hoppas de smakar bra, säger han, och serverar dem på ett litet silverfat, tillsammans med chokladtryffel med dadlar, grönkålschips och het glögg.

Hur ska man tänka om man ska ha en glöggbjudning? Hur mycket av allt ska man göra?

Artikelbild

Krispiga grönkålschips med parmesan

– Gör några olika varianter, räkna med kanske 2–3 snittar av varje sort per person. Släng inte fram för mycket på en gång, gör hellre fler om det går åt. Ta bara fram lite i taget och servera på småfat, så slipper man slänga mat. Det tänket har vi här på restaurangen. En vanlig lunch kan rätterna ta slut, för vi vill inte slänga mat. Men det finns alltid alternativ för gästerna, tillägger han.

Vad serverar ni på julbordet?

Artikelbild

Thomas Österman jobbar mycket med hållbarhetstänk.

– Vi serverar ett klassiskt julbord med fokus på hållbara råvaror. Flera vegetariska alternativ finns såklart att välja mellan. Exempelvis erbjuder vi svampinläggning som ett alternativ till sillen.