Han pratar snabbt, slår yvigt ut med handen mot konstverket som upptar nästan ett helt rum i NK-villan. Konstnären Arnold Bunge gillar att utmana, både i konsten och i det egna livet. Att det, trots den inledande åsikten, därför finns med en stor installation när utställningen om tid nu visas i Nyköping är därför inte särskilt förvånande.

Från golv till tak syns små porträtt på människor, allt från Arnold Bunges egen morfarsfar till barnbarnen och tusentals människor han kommit i kontakt med genom sina utställningar de senaste åren. Bilderna är sammanflätade och som betraktare dras tankarna när man ser det till allt från fisknät och fotoautomater till dna-spiraler.

‒Jag är en tidsbrottare. Det är fascinerande att tänka på de ändlösa kedjor som vi alla är en del av, säger han medan han visar runt i den synnerligen välfyllda lokalen.

Artikelbild

Uppsalakonstnären Arnold Bunge fyller just nu NK-villan med sin konst.

Digitala bilder blandas med akrylmålningar och finurliga kollage.

‒Gemensamt för det mesta jag gör är de tre V:na. Varifrån kom jag? Varför finns jag? Varthän ska jag?

Inspirationen hämtas från såväl naturen och dess skiftningar som från hällristningar. Bunge kallar till och med sig själv för en tvättäkta hällristningsnörd.

‒Det är ju liksom som att betrakta gamla konstnärskompisar när man studerar dem. Vad tänkte den som gjorde den här hällristningen? Vad såg de egentligen? Det blir lätt väldigt filosofiskt och forskande och det är vad jag tycker är roligt att upptäcka genom min egen konst.

Artikelbild

Jag vill gärna att besökarna ska kliva in i tavlan, liksom bli ett segel på livets hav, säger Arnold Bunge.

På majoriteten av konstverken syns en ensam kajakpaddlare. Arnold Bunges signatur och selfie om man så vill.

‒Jag har märkt att folk liksom går nära konstverken när de ser kajakgubben. Det gör att man kliver in i världen och inte bara betraktar och det är precis det jag vill att man ska göra med min konst, säger han och pekar på en tavla med bibliskt tema.

‒Jag är troende ateist brukar jag säga, säger han och blinkar finurligt.

Arnold Bunge har livnärt sig på sin konst i 35 års tid. Han känner sig mer hungrig än någonsin.

‒När jag upptäckte det digitala fotografiet öppnade sig en helt ny värld, till min frus förtret, ha, ha. Jag kan sitta i timmar och ändra, lägga ihop, smälta samman bilder, Det är så vansinnigt roligt även om mängden konstverk tenderar att bli enorm. Men även Picasso skapade mängder i perioder, precis som jag och inte heller alltid bra....så jag är i gott sällskap!

Utställningen i NK-villan har vernissage på lördag och pågår till den 21 oktober.

‒Vänta! Innan ni går måste jag bara få avbilda er, säger Bunge när vi precis sagt adjö.

Klick, klick. Sekunden senare är två SN-journalister en del av den ständigt växande installationen med porträtt av konstbesökare som vävs samman just därför att de är just besökare på en konstutställning.