Hur kommer det sig att ni ger de här konserterna varje år?

– Det har blivit en härlig tradition som bara i lilla Koppartorp brukar locka mellan 300 och 400 personer, likadant är det i Svärta kyrka, där har vi besöksrekordet. Vilket är helt fantastiskt tycker vi! Vi kallar oss själva för ett Nyköpingsband, men alla kommer från olika delar av landet, jag från Skåne, maken från Lid och resten av musikerna från Västergötland och Stockholmstrakten, säger sångerskan Eva Tjörnebo, som till vardags arbetar som distriktsläkare på Stadsfjärdens vårdcentral i Nyköping.

Vad bjuder repertoaren på i år?

– Vårt kännemärke är äldre visor som man nästan aldrig vet vem som skrivit. Det blir folkliga visor, en blandning av äldre kärleksvisor, skämtvisor, ballader, dryckesvisor och sjömansvisor. Och självklart blir det även en del spelmanslåtar. Vi har med oss mellan 15 och 20 olika instrument, från medeltida mungiga till nyckelharpa, mandolin, flöjt, dragspel och elbas så det blir rejäl variation både när det gäller visor och instrument. Eftersom vår publik gärna kommer tillbaka år efter år har vi alltid med oss nya gamla visor så repertoaren förändras hela tiden.

Hur hittar ni alla visor?

– Jag föll själv för vismusiken redan som tonåring och har samlat på mig visor sedan dess. I dag kan jag ungefär 600 visor. Ett sätt jag använt mig av är att åka runt till äldre personer och lära mig de visor som de kan. Det händer också att patienter kommer med visor, en del faktiskt med hela häften med äldre folkvisor, det är jättekul! För en tid sedan besökte vi en farbror i Vrena som sjöng i flera timmar, fantastiska visor som ingen av oss i bandet hört tidigare. Då känner man verkligen att man hittat en skatt!

Vilken är din favoritvisa?

– "En sol på fönsterrutan", det är en visa från Norrbotten, skriven av en farbror som heter Odal Ottelin. Han lärde ut den till fyra duktiga musiker i Norrbotten, de sjöng den sedan på Culturum en gång i tiden och sedan dess har den följt mig. Jag har nu själv sjungit den i flera världsdelar och även låtit en australisk vän översätta den till engelska.

Varför är det så populärt med visor?

– Framförallt för att visor och spelmansmusik är väldigt bra. Men också för att visor berör människor. Och musik som berör fortsätter man att tycka om och föra vidare. Visorna är ju också som berättelser, de skildrar allt från gränslös sorg till renaste lycka.

Nästa år väntar 25-årsjubileum för bandet, hur firar ni det?

– Vi smider planer för fullt och det kommer att bli en större spelning i Nyköping, den saken är klar!

Viskompaniet består av Mari-Ann Henriksson, Kjell Landström, Leif Åhlund och Inge Henriksson.