Trobo har påbörjat byggandet av 88 mindre hyreslägenheter på ängsområdet mellan Tomtaklints förskola och bostadsområdena Teologen och Mejseln. Det handlar om ettor och tvåor där hyresnivåerna skulle vara anpassade för mindre hushåll.

Men efter att ha gått miste om 17,5 miljoner i uteblivet investeringsstöd kan hyrorna troligen komma att påverkas. Oppositionsrådet Magnus Johansson (S) beklagar de uteblivna investeringsmiljonerna.

– Projektet byggde på att investeringsstödet skulle beviljas för att då kunna hålla nere hyrorna. Nu kommer de att flyga i höjden.

Artikelbild

– Orsaken är ju att M och KD:s statsbudget gick igenom och då förändrades förutsättningarna. Det är förstås jättebra att man bygger hyresbostäder. Men det är tråkigt att hyresnivån går upp eftersom hyrorna generellt redan ligger på en hög nivå i Trosa, säger Magnus Johansson.

Björn Alm är VD för Trobo.

– Investeringsstödet togs bort från statsbudgeten och det var inget som vi hade kunnat förutse. Det var ett stöd vi hade räknat med att få.

Vad innebär det för bygget och hyresgästerna?

– Vi håller på att titta på det. Men det kan innebära att hyran blir högre. Detta ska förhandlas med hyresgästföreningen, men det kan finnas skäl till att det blir en annan hyra. Om det försvinner 17,5 miljoner kanske det även behövs få in en annan hyra också, säger Björn Alm.

Byggnationerna löper annars på enligt plan och sedan mitten av februari pågår markarbeten med förberedelse av grunden. 44 ettor på 35 kvadrat och 44 tvåor på 45 kvadratmeter planeras att vara inflyttningsklara våren 2020.

– Det känns som att vi kommer fylla ett stort behov av ettor och tvåor.

Hur mycket högre hyror ska gästerna räkna med?

– Det är svårt att uttala sig om det innan hyresförhandlingarna är klara. Dessutom har vi inte satt hyrorna från början så det är svårt att få en differens. Men skulle jag gissa grovt så, ett par hundralappar. Vi hoppas på att det inte blir mer, säger Björn Alm.