Butiksägare trött på upprepade stölder

På kort tid har Team Sportia i Trosa utsatts för två stöldförsök. "Det hade känts otroligt bra om det hade funnits en polisstation här", säger delägaren Jim Johansson.

 Jim Johansson väcktes klockan halv tre på natten av att telefonen ringde och polisen berättade om ett försök till inbrott i butiken.

Jim Johansson väcktes klockan halv tre på natten av att telefonen ringde och polisen berättade om ett försök till inbrott i butiken.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2019-10-25 14:33

Det var för två veckor sedan som Jim Johansson väcktes klockan halv tre på natten av att telefonen ringde. Polisen berättade att butiken Team Sportia hade blivit utsatt för ett inbrottsförsök i form av en så kallad smash and grab-kupp. Grannarna till butiken hade vaknat av en hög smäll och sett en bil försöka köra in genom butikens ytterdörr.

Tjuvarna lyckades dock inte få upp dörren, utan försvann från platsen. Fem minuter senare var de tillbaka med lastpallar som de försökte använda som distans mellan bilen och dörren.

– Men de lyckades ändå inte få upp dörren, säger Jim Johansson och berättar att butikens dörr är väldigt stark med extra infästningar som monterades in för två år sedan efter en liknade händelse.

– Det här är tröttsamt för det är enorma kostnader som tjuvarna förstör. Tjuvarna har kommit in i butiken en gång och de fick med sig varor för hälften av vad förstörelsen som de hade orsakat kostade, säger Jim Johansson.

Bara en vecka efter försöket till smash and grab-kuppen drabbades Team Sportia av ett nytt stöldförsök. Den här gången var det en man som enligt personalen betedde sig olustigt och som gick in i provhytten med flera klädesplagg.

– Vi hörde att han försökte ta bort larmknappar från kläderna, berättar Jim Johansson.

Kort därefter lämnade mannen kläderna i provhytten och gick ut ur butiken. När Jim Johansson kontrollerade provhytten möttes han av sönderrivna klädesplagg. Ute på torget kom Jim Johansson i kapp mannen och fick hjälp av en förbipasserande Trosabo att hålla fast den misstänkta tjuven.

– Men det visade sig att killen inte hade fått någonting med sig. Och är vi pratade med polisen så sa de att vi därför inte kunde hålla kvar killen, berättar Jim Johansson som senare fick reda på att det var fem män som samma dag varit i Trosa för att stjäla.

Även Systembolaget hade fått besök men kommit på de misstänkta tjuvarna.

Händelserna har fått Jim Johansson att fundera över att polisen ofta är långt borta när det händer något i Trosa. Vid det första stöldförsöket kom dock polisen och stannade kvar på platsen tills Jim Johansson anlände. Han tycker att de gör ett bra jobb, men skulle vilja ha dem närmare.

– Det hade känts otroligt bra om det hade funnits en polisstation här i Trosa. Att bara veta att man har en polis i sitt närområde skulle göra stor skillnad, säger Jim Johansson.

– Tjuvarna lyckades inte få upp dörren till Team Sportia butiken säger, Jim Johansson
– Tjuvarna lyckades inte få upp dörren till Team Sportia butiken säger, Jim Johansson
Karta: Trosa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!