Känd författare gästar Trosa församling

Trosa församling har ett späckat schema under allhelgonahelgen, och högtiden toppas med en recitation signerad Björn Ranelid.

Björn Ranelid kommer till Trosa i helgen.

Björn Ranelid kommer till Trosa i helgen.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Trosa kommun2019-10-31 20:29

Den mer kommersiella högtiden halloween slåss som bekant i allt högre utsträckning om uppmärksamheten såhär års. Men för många är allhelgonahelgen fortsatt starkt förknippad med kyrkan, och i Trosa har man laddat upp med ett digert schema. Som vanligt är det att skänka en extra tanke åt nära och kära som gått bort som står i fokus.

– Vi pratar ju nästan aldrig om döden i Sverige, det har blivit tabu. Men här är en helg där man faktiskt kan göra det, och kanske ta med barnen och besöka en släktings grav, säger Thomas Ahrén, kyrkomusiker i Trosa församling.

Han menar att det spirituella som kyrkan står för den här högtiden fortfarande står sig bra i konkurrensen med det kommersiella.

– Det finns absolut en känsla kvar för allhelgonahelgen hos många. Det brukar strömma hit folk, och det är oerhört många som tänder ljus.

På söndagen avrundas allhelgonahelgen med musik och poesi i Trosa stads kyrka. Sjunger gör lokala trion Trosa Vocals och reciterar gör författaren Björn Ranelid. Det utlovas toner från "Bach till Bruno Mars". Något för alla alltså, vad det verkar.

– Det blir mycket Elton John, och även traditionella psalmer. Så ett väldigt mixat program. Björn Ranelid får fritt spelrum vid fyra tillfällen. Han brukar tala från minnet, men även improvisera en del, säger Thomas Ahrén.

Björn Ranelid deltog i en uppsättning av "Förklädd gud" i Trosa för tre år sedan.

– Vi tyckte att det blev ett bra samarbete, så vi bjöd in honom igen. Han är ju en väldigt spirituell människa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!