TV: Här spränger de på Skärlagskolan

Första spadtaget har tagits på Skärlagskolan och jordmassorna har fraktas bort. Nu börjar sprängningsarbetet.

En del av fyllningsmassorna kommer att använda till bygget och resten fraktas bort.

En del av fyllningsmassorna kommer att använda till bygget och resten fraktas bort.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa kommun2019-10-24 21:07

Som tidningen har berättat tidigare kommer Skärlagskolan att byggas om för att möta framtida behov. Skolan kommer att växa med en utbyggnad i två plan som kommer att byggas ihop med den gamla skolan. I den nya delen blir det klassrum med ateljé, slöjdsal, musiksal, fritidsavdelningar och ett utökat tillagningskök.

Sprängningsarbetet har inletts och kommer att hålla på ett par veckor framöver. Med tjugo borrade hål i berget och 5-600 gram dynamit i varje hål kommer berget att förvandlas till stenmassor. För att skydda mot att stenmassorna flyger i väg läggs en skyddsmatta över sprängningen.

– Vi tar lite mindre sprängningar för att det är så känsligt med bilar, skola och ungar. Så det blir nog att hålla på att spränga i två veckor, fyra gånger om dagen, säger Jörgen Karlsson sprängare på Stensätter maskin AB, som tycker att tjusningen med jobbet är att få vara ute om dagarna.

Mikael Ekstam, arbetsledare på Mobilbygg, är nöjd med sprängningen, men menar att det bygger på bra kommunikation med rektor Elisabeth Nyhlén på Skärlagskolan.

– För när vi spränger får inte skolbarnen vara i gymnastiksalen eller på skolgården närmast sprängningsplatsen. Så har vi kontinuerlig kontakt med skolan, säger Mikael Ekstam.

Efter att sprängningen har genomförts kommer en grävmaskin och lastar på stenmassorna på en lastbil. En del av fyllningsmassorna kommer att använda till bygget och resten fraktas bort.

Vid vårterminens start 2021 ska eleverna på Skärlagskolan kunna flytta in i de nya lokalerna.

Jörgen Karlsson sprängare på Stensätter maskin AB, som tycker att tjusningen med jobbet är att få vara ute om dagarna.
Jörgen Karlsson sprängare på Stensätter maskin AB, som tycker att tjusningen med jobbet är att få vara ute om dagarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!