Anna Roos tar med sig morden till Trosa

Fjällbacka, Ystad och Sandhamn. Nu sätts även Trosa på deckarkartan, när Anna Roos tar sina läsare till "världens ände".

Författaren Anna Roos släpper första delen i sin deckartrilogi "Morden vid världens ände", som utspelar sig i Trosa.

Författaren Anna Roos släpper första delen i sin deckartrilogi "Morden vid världens ände", som utspelar sig i Trosa.

Foto: Henrik Norling

Trosa kommun2019-11-05 17:35

En krispig vintermorgon hittas en död man naken på en tron av snö, mitt på Trosa torg. Där tar intrigen i Anna Roos nya deckare "lika i döden" fart. Miljöerna kring ån har en central plats i berättelsen, och i nästa bok i serien som redan är färdigskriven tas läsaren med till Tullgarn.

– Jag har bott i Trosa i tio år nu, och för mig blir en plats ofta ett bra avstamp till en historia när jag ska börja skriva, berättar Anna Roos.

Hennes tidigare böcker har bland annat utspelat sig på Handelshögskolan i Stockholm, där hon studerat, och på Mauritzbergs slott vid Bråviken där hon spenderade mycket tid som barn.

Huvudkaraktären i "Lika i döden", som är den första delen i en trilogi som fått namnet "Morden vid världens ände", heter Vera Jansson. Kvinnan som ska nysta upp mordet är precis som Anna Roos själv ekonom till yrket.

– Hon är en lite kantig revisor. Men det är inte jag, försäkrar Anna Roos.

– Men jag tror att det är viktigt att hitta miljöer och karaktärer som man kan beskriva på ett trovärdigt sätt som författare.

Hur bra fungerar Trosa som skådeplats för en mordgåta?

– Jag älskar verkligen den idylliska känslan i Trosa, och blandningen av stad och land. Det blir fina kontraster när man kastar in något obehagligt i en slumrande småstad.

Ett tema i den första boken är Kejsarens nya kläder, och i uppföljarna hämtas inspiration från Törnrosa och näcken. Därtill löper flera trådar genom hela trilogin. Anna Roos berättar att det inte är helt lätt att få ihop allt, och att det krävs ordning och struktur för att kunna knyta ihop säcken på slutet.

– Jag har flera stora blad där hemma för att hålla reda på olika tidslinjer. Det krävdes en del planering.

Anna Roos har hyrt en arbetsplats i det gamla societetshuset för att skriva böckerna, och håller just nu på att lägga sista handen vid den tredje delen som ska komma ut nästa år. Hon berättar att hon flera gånger under skrivandeprocessen kunnat gå ner på stan för att dokumentera miljöer och hämta inspiration.

Utöver skrivandet jobbar hon halvtid som ekonomicontroller på Bomans.

– Jag gillar ju mina siffror också, det kan vara väldigt skönt att sätta sig ner och bara göra moms i två timmar.

Kommer läsare resa till Trosa för att uppleva miljöerna i dina böcker om tio år?

– Ja men det får vi väl hoppas. Man har ju lagt så många timmar på det här nu så det är klart att det är roligt om det når ut, säger Anna Roos.

Trosabon Anna Roos har tidigare fått två deckare utgivna: "Spel" och "Pakt".
Trosabon Anna Roos har tidigare fått två deckare utgivna: "Spel" och "Pakt".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!