SN rapporterade nyligen om att Ågårdens välkända ask måste tas ner. Det 180-åriga trädet är inte friskt och hotar att falla. Under måndagen fanns arboristerna Martin och sonen Sofus Andersen på plats för att till en början gallra bort tyngre grenar.

– Även om det kanske ser friskt och grönt ut så är det helt ruttet kring alla rötter. Det är till och med lite läskigt att klättra, säger Sofus som föredrog att skicka upp farsan Martin i trädet.

– Det här trädet har askskottssjukan, som är ett hot mot alla askar. Det skulle kunna rasa när som helst så jag känner mig inte så trygg att klättra runt i det. Men vad gäller rötterna på trädet så handlar det om något annat, kanske ålder eller svamp, funderar Martin, sittandes på en gren, innan han drar i gång motorsågen.

Artikelbild

Martin Andersen uppe i trädet vid Ågården.

Enligt arboristerna är askskottssjukan en relativt ny farsot.

– Den har kommit de senaste tio åren och precis som med almsjukan håller denna sjukdom på att ta död på alla askar, säger Martin Andersen och tillägger att vissa askar kan bli upp till 700-800 år gamla.

– Det är inte bara ekar som kan bli väldigt gamla, upp till 1 000 år.

Under måndagsmorgonen var även kommunen på plats vid Ågården för att titta på det klassiska trädet.

Artikelbild

Under måndagen fanns arboristerna Martin, uppe i trädet, och sonen Sofus Andersen på plats vid Ågården i Trosa för att gallra bort tyngre grenar. "Vikten ligger på denna sida så de måste tas ner nu."

– Kommunekologen var här i morse och hon berättade att de också skulle ha gjort samma bedömning. Det finns inte mer kvar att göra för trädet. Men det får stå kvar ett tag tills att högsäsongen är slut, säger Ågårdens Thérese Norr Klarbrant.