Det började med att de pratade lite när Per Stolt var i butiken för att handla. Pers långa karriär inom restaurangbranschen passade bra ihop med Niklas Gustafssons stora intresse för mat och vin, och de klickade.
Så pass att de började umgås privat.
Sedan fick Niklas Gustafsson, själv golfare, nys om att restaurangverksamheten på Åda golf och countryclub skulle bli ledig.
– Då frågade jag om Per ville göra det här tillsammans med mig.
Per trodde att Niklas ville att han skulle driva en bistro i den återuppförda Ica-butiken (efter storbranden i december 2023) och som nyöppnar till Valborg.
– Men det här är ännu roligare. Jag får nypa mig i armen, så är det bara. Det är en unik möjlighet, säger Per Stolt som de senaste åren pausat från restaurangvärlden och jobbat som fordonsansvarig hos Åkerbergs trafik.
Niklas Gustafsson har kämpat med att återuppbygga sin Ica-verksamhet men tvekade inte, trots att han aldrig jobbat inom restaurang tidigare.
– Det är kul med annat också. Sedan är inte tanken att jag ska stå här och skära lök och stå i baren. Per ska driva det här. Per är motorn och jag står kanske mer för det entreprenöriella. Per har inte drivit företag förut, jag har drivit företag i ganska många år. Initialt har det varit det jag har gjort: starta bolag, försäkringar, personal, kollektivavtal och lite sådana saker.
Per Stolt instämmer.
– Vi är bollplank mot varandra, du kan företagsbiten och jag restaurangbiten. Kombon mellan oss är fantastisk tycker jag. Någonstans finns det en kemi. Att man tror på varandra.
Nu står det klart att de tar över hotellverksamheten också. Lite extra spännande eftersom ingen av dem har erfarenhet av att driva hotell.
– Vi har bott på hotell, säger Niklas och skrattar.
Att ta över även den verksamheten var ett krav från deras sida.
– Det är enklare att få ihop det både ekonomiskt och personalmässigt om vi har båda, också strukturellt, om vi håller i bokningar, planeringen av mat och hela den biten. Men det kräver också ett samarbete med klubben, säger Niklas Gustafsson.
Och klubben hjälper till.
– De håller oss i handen i början och hjälper oss med bokningar och sådant där. Det ser jag inte som ett bekymmer. Jag ser faktiskt inga bekymmer med det här, egentligen. Jag ser bara framåt, det kan bli hur bra som helst.
Nu gäller det att få igång luncherna för att få fart på ekonomin.
– I första hand vänder vi oss till golfarna, men det bor så otroligt mycket folk i Åda jämfört med vad det gjorde för några år sedan. Så visionen längre fram är att vi ska bli kvarterskrogen här uppe. Men det kommer att ta tid, det är inget som sker i morgon.
Vägen är inte spikrak.
– Vi har ett knepigt läge just med tanke på avsaknaden av taxi i kommunen och sådana saker. Men vi ska köra våran grej och låta vår mat tala för sig själv. All mat lagas från grunden, det är inga halvfabrikat vi håller på med, säger Niklas Gustafsson.
Avtalet är treårigt, men de har en horisont betydligt längre bort.
– Initialt har vi ett tioårsperspektiv, säger Niklas Gustafsson.
– Men vi tänker ännu längre framåt än så, säger Per Stolt.
Båda tycker att satsningen känns spännande.
– Trevligt bemötande och en god service. Har man det klarar man att lära sig ett dataprogram om bokningar också. Det är klart att det är spännande, men jag tror att man inte får vara rädd för nya saker, säger Niklas Gustafsson.
Per Stolt nickar.
– Det lär jag mig av dig Niklas, att vi kör!