Från hyllor till hotell: Per och Niklas satsar på golfbanan

Per Stolt, 43, och Niklas Gustafsson, 42, "fann" varandra mellan hyllorna på Niklas Icabutik i Vagnhärad. 
Nu ska de driva både restaurang och hotell på Ådas golfbana ihop.
– Jag får nypa mig i armen, säger Per Stolt.

Kocken Per Stolts tre bästa tips

Foto: Lena Sellman

Trosa2025-03-29 16:50

Nyheten i korthet

  • Icahandlaren Niklas Gustafsson och restaurangveteranen Per Stolt tar över restaurang- och hotellverksamheten på Ådas golfbana.
  • Duon ser fram emot att driva verksamheten tillsammans, med Gustafsson som entreprenör och Stolt som restaurangexpert.
  • Trots att ingen av dem har erfarenhet av att driva hotell, ser de fram emot utmaningen och har en vision om att bli en populär kvarterskrog.

Det började med att de pratade lite när Per Stolt var i butiken för att handla. Pers långa karriär inom restaurangbranschen passade bra ihop med Niklas Gustafssons stora intresse för mat och vin, och de klickade. 

undefined
"Det här stället ska få lite puls igen", säger Per Stolt.

Så pass att de började umgås privat.

Sedan fick Niklas Gustafsson, själv golfare, nys om att restaurangverksamheten på Åda golf och countryclub skulle bli ledig.

– Då frågade jag om Per ville göra det här tillsammans med mig.

undefined
Niklas Gustafsson, ursprungligen från Stockholm, har drivit Ica-butiker i 13 år, i Gävle och Mora före Vagnhärad. Men hans koppling till kommunen är stark. "Jag är uppväxt här på somrarna, sen jag var nyfödd".

Per trodde att Niklas ville att han skulle driva en bistro i den återuppförda Ica-butiken (efter storbranden i december 2023) och som nyöppnar till Valborg.

– Men det här är ännu roligare. Jag får nypa mig i armen, så är det bara. Det är en unik möjlighet, säger Per Stolt som de senaste åren pausat från restaurangvärlden och jobbat som fordonsansvarig hos Åkerbergs trafik.

undefined
All mat lagas från grunden, inga halvfabrikat används.

Niklas Gustafsson har kämpat med att återuppbygga sin Ica-verksamhet men tvekade inte, trots att han aldrig jobbat inom restaurang tidigare.

– Det är kul med annat också. Sedan är inte tanken att jag ska stå här och skära lök och stå i baren. Per ska driva det här. Per är motorn och jag står kanske mer för det entreprenöriella. Per har inte drivit företag förut, jag har drivit företag i ganska många år. Initialt har det varit det jag har gjort: starta bolag, försäkringar, personal, kollektivavtal och lite sådana saker.

undefined
"Vi har småbarn så ett krav från mig för att vi ska få ihop småbarnslivet var att vi skulle anställa min fru Johanna", berättar Per Stolt.

Per Stolt instämmer.

– Vi är bollplank mot varandra, du kan företagsbiten och jag restaurangbiten. Kombon mellan oss är fantastisk tycker jag. Någonstans finns det en kemi. Att man tror på varandra.

Nu står det klart att de tar över hotellverksamheten också. Lite extra spännande eftersom ingen av dem har erfarenhet av att driva hotell.

undefined
"14 kilo potatis", säger William Dreydel om hur mycket som gått åt till potatismosladdningen.

– Vi har bott på hotell, säger Niklas och skrattar.

Att ta över även den verksamheten var ett krav från deras sida.

– Det är enklare att få ihop det både ekonomiskt och personalmässigt om vi har båda, också strukturellt, om vi håller i bokningar, planeringen av mat och hela den biten. Men det kräver också ett samarbete med klubben, säger Niklas Gustafsson.

undefined
Febril verksamhet råder i köket under morgontimmarna när dagens lunch ska förberedas. Sebastian Ivanov steker strömming.

Och klubben hjälper till.

– De håller oss i handen i början och hjälper oss med bokningar och sådant där. Det ser jag inte som ett bekymmer. Jag ser faktiskt inga bekymmer med det här, egentligen. Jag ser bara framåt, det kan bli hur bra som helst.

Nu gäller det att få igång luncherna för att få fart på ekonomin.

– I första hand vänder vi oss till golfarna, men det bor så otroligt mycket folk i Åda jämfört med vad det gjorde för några år sedan. Så visionen längre fram är att vi ska bli kvarterskrogen här uppe. Men det kommer att ta tid, det är inget som sker i morgon.

undefined
"Det är teamet som står bakom maten, inte jag", säger Per Stolt som i köket, förutom hustrun Johanna, har hjälp av Sebastian Ivanov och William Dreydel.

Vägen är inte spikrak.

– Vi har ett knepigt läge just med tanke på avsaknaden av taxi i kommunen och sådana saker. Men vi ska köra våran grej och låta vår mat tala för sig själv. All mat lagas från grunden, det är inga halvfabrikat vi håller på med, säger Niklas Gustafsson.

Avtalet är treårigt, men de har en horisont betydligt längre bort.

– Initialt har vi ett tioårsperspektiv, säger Niklas Gustafsson.

– Men vi tänker ännu längre framåt än så, säger Per Stolt.

undefined
Fyra personer är heltidsanställda. Under golfsäsongen kommer det att bli fler som får chans att jobba i restaurang- och hotellverksamheten. På bilden William Dreydel.

Båda tycker att satsningen känns spännande.

– Trevligt bemötande och en god service. Har man det klarar man att lära sig ett dataprogram om bokningar också. Det är klart att det är spännande, men jag tror att man inte får vara rädd för nya saker, säger Niklas Gustafsson.

Per Stolt nickar.

– Det lär jag mig av dig Niklas, att vi kör!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!