Trosas största investering genom tiderna

På onsdagsförmiddagen samlades politiker, tjänstemän och entreprenör för att ta det symboliska första spadtaget för bygget av avloppsledningen från Trosa till Himmerfjärdsverket. 
Här är allt du behöver veta om Trosa kommuns megainvestering.

Nu är första spadtaget taget för den historiskt stora investeringen i en överföringsledning i stället för nytt reningsverk. Från vänster platsansvarig Viktor Åkerlund, Nyab (upphandlade entreprenören), John Carlsson (C), ordförande teknik- och servicenämnden samt Ulf Hagstedt, teknisk chef i Trosa kommun.

Nu är första spadtaget taget för den historiskt stora investeringen i en överföringsledning i stället för nytt reningsverk. Från vänster platsansvarig Viktor Åkerlund, Nyab (upphandlade entreprenören), John Carlsson (C), ordförande teknik- och servicenämnden samt Ulf Hagstedt, teknisk chef i Trosa kommun.

Foto: Richard Kihlgren

Trosa2025-04-02 15:00

Nyheten i korthet

  • Trosa kommun inleder sin största investering någonsin, en överföringsledning för avloppsvatten till Himmerfjärdsverket i Botkyrka.
  • Projektet, som beräknas kosta minst 132 miljoner kronor, innebär att allt avloppsvatten från Trosa, Vagnhärad och Västerljung kommer att ledas genom 13,7 kilometer nedgrävda rör.
  • Ledningen, som ska vara klar 2026 och tas i bruk 2027, kommer att bidra till en renare miljö bland annat genom att minska belastningen och igenväxningen av Trosaån.
  • Allt framtida avloppsvatten från Trosa, Vagnhärad och Västerljung kommer att ledas genom 13,7 kilometer nedgrävda rör till Himmerfjärdsverket i Botkyrka.
  • Ledningen går från Vagnhärads reningsverk till Hölö. Där ansluter den till den överföringsledning som Telge byggt mellan Hölö och SYVAB:s anslutningspunkt i Pilkrog.
  • Ledningen ska till största delen förläggas med så kallad styrd borrning, vilket ger mindre påverkan på landskapsbilden.
  • Den ska vara klar under 2026 för att tas i bruk 1 januari 2027.
undefined
Himmerfjärdsverket har byggts om och ut med en membranfilteranläggning för att möta nya hårdare miljökrav för vatten som släpps ut i havet.

Kostnaden

  • Trosa kommuns kostnad är beräknad till 132 miljoner kronor, men kommunen har tagit höjd för 10-20 procents fördyring, beroende på om något oväntat dyker upp under byggets gång. Det gör överföringsledningen till kommunens största enskilda investering någonsin.
  • Ingen höjning av taxan är planerad på grund av investeringen.
  • Reningsverken i Trosa och Vagnhärad avvecklas, men först när man sett att det fungerar med den nya överföringsledningen.
undefined
Överföringsledningen är tillverkad i så kallad PE-plast, polyetenplast, som är en av de vanligaste och mest använda plasttyperna i världen.
undefined
"Vi håller på med ägardialogen som enligt tidplanen ska bli klar under året. Vi vill bli delägare på lika villkor som övriga kommuner och betala självkostnadspris per liter vatten i ledningarna", säger John Carlsson (C), teknik- och servicenämndens ordförande.

Så påverkas du

  • Inte alls. Arbetet ska gå invånarna sömlöst förbi. Förhoppningsvis även när kommunen kopplar in sig på ledningen 2027.

Kapacitet

  • Ledningen klarar ett maximalt flöde om 207 liter avloppsvatten per sekund.
  • Avloppsvattnet förs iväg med en ganska hög hastighet till en början. Sedan går det långsammare ju längre sträckan är till nästa pumpstation innan det trycks iväg igen.
  • Rören är tillverkade i polyetenplast som kännetecknas av bland annat god kemikalieresistens, fukttålighet och styrka.
  • Överföringsledningen ska klara den befolkningsökning som förväntas i Trosa kommun fram till år 2060.
undefined
Överföringsledningens diameter, 50 cm, är förvånande liten om man betänker att den ska föra allt avloppsvatten från hela Trosa kommun till Himmerfjärdsverket.
undefined
Himmerfjärdsverket ligger på norra sidan om Skanssundet. Egentligen hade det varit närmare för Trosa att dra en ledning direkt dit istället för via Pilkrog utanför Järna.

Miljösnällt

  • Himmerfjärdsverket är Sveriges femte största reningsverk.
  • Utsläppen hamnar som tidigare i Östersjön, men vattnet som släpps ut är renare än det Trosa idag släpper ut i Trosaån och fjärden. Det innebär minskad belastning och igenväxning av Trosaån.
undefined
Himmerfjärdsverket och den nya membranfilteranläggningen till vänster i bild. Järna är redan påkopplad och inom mycket kort kopplas Hölö in på avloppsledningen som även ska nyttjas av Södertälje och Trosa.

Avgjorde valet

  • Den totala årliga driftskostnaden inklusive kapitalkostnader är enligt Trosas politiker billigare för en överföringsledning än ett nytt eget reningsverk.
  • Överföringsledningen har en längre avskrivningstid och längre hållbarhet och kan både skala upp och ner kapacitet beroende på framtida tillväxt.
  • Kommunen hade haft svårare att upprätthålla den kvalificerade kompetens som krävs över tid. Det gäller även säkerhetsaspekten då ett reningsverk inte får ha driftsstopp.

Källa: Trosa kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!