Ännu en tuff sommar för bönderna

Branschens prognoser pekar uppåt och många bönder hoppas på rekordskörd. Men längs kusten har det regnat alldeles för lite, berättar flera Trosabönder.

Knut Hanner, lantbrukare och engagerad i LRF:s kommungrupp i Trosa, skördar just nu bland annat krondill på Hillsta gård utanför Vagnhärad.

Knut Hanner, lantbrukare och engagerad i LRF:s kommungrupp i Trosa, skördar just nu bland annat krondill på Hillsta gård utanför Vagnhärad.

Foto: Henrik Norling

Trosa2019-08-22 12:47

Den extrema torkan i fjol, och lantbrukets svårigheter på grund av den, undgick få. I år har de långa värmeböljorna uteblivit, och bönder runtom i landet tackar sannolikt vädergudarna. Enligt Lantmännens prognos väntas skörden på spannmål, oljeväxter och trindsäd uppgå till sex miljoner ton i hela landet, 75 procent mer än förra året.

Men i ett lokalt område längs kusten, från Södertälje ned till Kalmar, har det kommit betydligt mindre regn. Det berättar Knut Hanner, som odlar spannmål och grönsaker på Hillsta gård söder om Vagnhärad.

– För mig personligen har det varit ännu värre i år än förra året. Hela Trosa har drabbats av torkan i år, säger Knut Hanner, som står och skördar krondill för hand i sitt grönsaksland.

– Här har ju ogräset vunnit i kampen mot torkan, säger han och pekar på en fläck där endast ett fåtal dillkvistar sticker upp i ett hav av nattskatta.

Grannen Lars-Erik Andersson på Sörtuna gård har också haft det kämpigt i år. Han har omkring 120 mjölkkor, och vallskörden har lidit rejält av bristen på nederbörd.

– Första skörden var skaplig, men näringsinnehållet var dåligt. Andra skörden gav larvigt lite, berättar han.

Hoppet står nu till den tredje skörden gräs, som tas i slutet av september eller i oktober.

– Man har ju hört att de uppåt Eskilstuna har så mycket gräs att de knappt vet var de ska göra av det. Men det har väl varit väldigt lokala regn som kommit, säger Lars-Erik Andersson.

Även på Hallsta gård, på andra sidan Vagnhärad, har regnet lyst med sin frånvaro.

– Vi har väl haft ungefär samma läge som förra året nederbördsmässigt. Fördelen har varit att vi kunde etablera bra höstgrödor inför det här året, säger Johan Gustafsson som odlar spannmål på Hallsta.

Skörden i resten av landet, som alltså ser ut att bli god, leder till lägre priser. Det blir därför en dubbel smäll för de bönder som blivit utan regn. För att klara sig ekonomiskt får man helt enkelt hitta på annat, berättar Johan Gustafsson.

– Man får kompensera det med arbete utanför gården. Ett sådant här år blir det extra mycket, när man måste få in likvida medel. Själv jobbar jag i princip heltid som mekaniker utanför gården.

Förhoppningsvis blir 2020 ett bättre år för bönderna i Trosa.

– Det hoppas man ju varje år som bonde, säger Johan Gustafsson och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om