Som tidningen berättat tidigare pågår just nu en stor utredning kring hur Trosa ska rena sitt avloppsvatten på längre sikt. Frågan är ganska brådskande, då reningsverken i Trosa och Vagnhärad sjunger på sista versen. Samtidigt handlar det om gigantiska investeringar, och vikten av ett gediget beslutsunderlag är därmed stor.
På service- och tekniknämndens möte på onsdagen stryks ett av alternativen ur ekvationen. Att bygga ett nytt konventionellt reningsverk bedöms bli för dyrt. Dessutom riskerar kommunen att sitta med en anläggning som är omodern om några år, menar förvaltningen.
Ett annat alternativ som tidigare i år åter lades fram på bordet efter tio år i frysboxen är en lång överföringsledning till Himmerfjärdsverket i Södertälje, som tidningen rapporterade om nyligen.
Det tredje alternativet handlar om ett nytt reningsverk med så kallad MBBR-teknik. Det innebär att avloppsvattnet renas av bakterier, men i stället för att blanda ut mikroorganismerna direkt i vattnet får de växa i små pastaliknande ringar av plast som kallas bärare. I ett sista steg passerar vattnet genom ett membran, som ersätter sedimenteringen i ett traditionellt reningsverk.
Utredningen väntas pågå ytterligare ett par månader och vilket av alternativen som valet faller på återstår att se. Klart är att Trosas politiker står inför ett stort beslut som kommer att få konsekvenser för kommuninvånarna i flera decennier framöver.