Båtägarna: Hamnen är för grund

Avtalen för Trosa Gästhamn och Kråmö skärgårdsby löper ut runt årsskiftet. Upphandling pågår och blir klart i juni. I gästhamnen är båtägarna ense om önskemål inför framtiden. Muddra!

Foto:

Trosa2015-05-25 14:46

Nuvarande hamnfogden Lars Eklund har drivit gästhamnen sedan 2007, men vid årsskiftet löper avtalet med Trosa kommun ut. På Kultur- och fritidsnämndens sammanträde i februari beslutades om två nya avtal för tjänstekoncession för verksamheterna Trosa Gästhamn och Kråmö skärgårdsby. Tjänstekoncession innebär att man inte kan vinna avtalet på lägsta pris utan på bästa förslag på drift och utveckling av verksamheten. Entreprenören ska också bedriva verksamheten på egen risk. Avtalstiden är på åtta år med möjlighet till förlängning på två år.

Nya avtal för verksamheterna är ute för upphandling. Anbudstiden har gått ut och nya entreprenörer ska utses vid nästa Kultur- och fritidsnämnd, den 16 juni. Entreprenören åtar sig att driva gästhamnen och att själv stå för de investeringar som verksamheten kräver. Trosa kommun står för övergripande underhållsarbeten enligt upprättad underhållsplan. Och frågar man båtägarna som kommer till hamnen så är det främst en sak som behövs. Muddring.

– Min båt har ett djup på 1,95 och det går knappt att lägga till ens här längst ut, säger Yngve Bärgård som seglat sin Dehler 39 "Illusion" från Eskilstuna med Stig-Olof Andersson under förmiddagen.

– Det är synd för det är fint här annars, det är därför vi åker hit. Vi har varit här många gånger, säger Stig-Olof Andersson.

Paret Lydia och Dieter Halle Krahl från ön Fehrmarn i Tyskland har också återkommit till Trosa och gästhamnen i många år. Även de tycker det är för grunt.

– Men leran är mjuk så vi kommer loss, skrattar Lydia.

Hamnen är fin och välskött tycker de annars, men ringarna till förtöjningen är för klena.

– När det blåser binder vi båten i ett träd!

Lars och Lena Söderlund från Tullinge har återkommit till Trosa och gästhamnen med sin vackra Passad från 70-talet under trettio år. De är nöjda med servicen men inte med hamndjupet.

– Det blir bara sämre och sämre, i början låg vi längst in, nu måste vi vara här ute. Det är ett problem att man ska tömma toan längst in i hamnen om de inte muddrat där. Vi fastnar om vi går in, säger Lars Söderlund.

Pålarna som i år ersatt bojarna för att markera båtplatserna är inte heller populära hos Söderlunds.

– Vi fastnade med jollen när vi gick in, det är svårt när det blåser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om