Beslut om avlopp dröjer till våren

Alliansen vill ha mer på fötterna innan man väljer väg i avloppsfrågan. Därför skjuts det slutgiltiga beslutet upp ett halvår.

Reningsverket i Trosa sjunger på sista versen och behöver bytas ut de kommande åren.

Reningsverket i Trosa sjunger på sista versen och behöver bytas ut de kommande åren.

Foto: Magnus Grimstedt

Trosa2020-10-19 17:20

– Vi kommer att fortsätta utreda de två alternativen och fatta ett definitivt beslut våren 2021, säger John Carlsson (C), ordförande för teknik- och servicenämnden i Trosa.

sent som i augusti sa han till tidningen att klubban skulle slås i bordet under hösten, men nu vill den politiska majoriteten ha lite mer tid på sig innan beslutet fattas.

– Båda de aktuella processerna skulle innebära en färdig lösning under perioden 2026 till 2028, inget i det här beslutet gör att tidsplanen spricker, säger John Carlsson.

Anledningen till att han vilar på hanen ett par månader är helt enkelt att det handlar om stora investeringar för kommunen och det krävs därmed ett gediget beslutsunderlag.

– Vi har haft två tekniska konsulter som har tittat på alternativen, men vi behöver mer på fötterna. Det skulle inte kännas seriöst att gå vidare med det underlag vi har just nu, säger John Carlsson.

undefined
John Carlsson (C), ordförande för teknik- och servicenämnden i Trosa.

De två alternativen som utreds parallellt är dels ett helt nytt reningsverk i Trosa och dels en överföringsledning till Himmerfjärdsverket i Botkyrka.

Som tidningen rapporterat flera gånger sjunger reningsverken i både Trosa och Vagnhärad på sista versen. En långsiktig lösning blev än mer brådskande under sommaren, då ett ökat antal hemmajobbande Trosabor och en rekordaktad turistsäsong ökade trycket på avloppsnätet rejält.

För att på kort sikt öka kapaciteten på befintliga verk ska kommunen bland annat installera ny teknik för ökad upptagningsyta av bakterier i bassängerna. Åtgärderna verkas öka kapaciteten med omkring 15 procent, och där med lätta på trycket något fram till att en permanent lösning är på plats.

Även oppositionen tycker att det är bra att kommunen tar lite extra tid på sig för att kunna fatta ett så genomtänkt beslut som möjligt.

– Vi vill verkligen lösa det här så fort det går, men efter att ha fått ordentlig information är vi ganska nöjda med processen, konstaterar oppositionsrådet Magnus Johansson (S).

Även Gnesta utreder en framtida överföringsledning till Himmerfjärdsverket. Det, i kombination med att Södertälje redan fattat beslut om att ansluta Hölö, gör att det finns synergieffekter att hämta hem om man samarbetar över kommungränserna.

– Det är klart att det blir billigare om man gör det tillsammans, men vår upplevelse är att Gnesta ligger lite senare i processen, säger John Carlsson.

Ärendet ligger på nämndens bord den 22 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!