Idag, onsdag är det sammanträde i teknik- och servicenämnden i Trosa kommun. En av punkterna på dagordningen är ett förslag till kommunfullmäktige att skjuta planerna på ett nytt reningsverk på en obestämd framtid. De punkter i det förslag som antogs 2010, som berör anläggandet av ett nytt reningsverk föreslås utgå och frågan om ett nytt reningsverk föreslås utredas på nytt när behovet av en kapacitetsökning är aktuell. Socialdemokraterna har tidigare varit mycket kritiska till att det gamla reningsverket lagas, men teknik- och servicenämndens andre vice ordförande Sandra Karlsson (S) tycker nu att förslaget är bra.
– Det är ett balanserat förslag som visar att de gjort en utredning av hur det fungerar i dag. Även om vi slagits för ett nytt reningsverk så känns det rimligt, sett till kommunens ekonomi. Med den nya överföringsledningen och genom att inflyttningen till kommunen varit lägre än i prognosen, så har vi inte använt upp kapaciteten varken i Trosa eller i Vagnhärad. Vi är fortfarande för ett nytt reningsverk, men med tanke på inflyttningstakten känns det rimligt att skjuta det på framtiden, säger hon.
Trosa Reningsverk är från 60-talet och var från början konstruerat för att klara utsläpp motsvarande 4 500 personer. I och med att reningsverket byggdes om höjdes max-kapaciteten till 6 500 personer. Inledningsvis var det problem med intrimningen av reningsverket, då både normalvärdena för fosfor och BOD, ett mått på hur mycket biologiskt nedbrytbar substans det finns i vatten, överskreds flera gånger. Även i den mätning som gjordes andra kvartalet i år överskreds dessa värden, men bara en gång, vilket är tillåtet. Stig Tördahl, teknisk chef i Trosa kommun, tycker att reningsverket känns relativt stabilt.
– Det är klart att det inte är bra att värdena överskrids, men får vi ner mängderna som vi kommer att få med den nya överföringsledningen, så kommer vi att klara det också. Det är vid vissa toppar, när det kommer mycket regn till exempel, som reningsverket inte klarar det, säger han
I teknik- och servicekontorets utredning av ärendet konstateras att den kapacitet som kommer att uppnås med den nya överföringsledningen kommer att räcka till år 2029, med en årlig tillväxttakt på 1,7 procent.
– Genom att vi då kan skicka avfallet åt vilket håll som helst när det är hög belastning, så klarar vi oss med de sammanlagda tillstånden, säger Claes-Urban Boström, produktionschef i Trosa kommun.
Renoveringen av reningsverket har enligt teknik- och servicekontoret kostat drygt 12,1 miljoner kronor sammanlagt och den nya överföringsledningen bedöms kosta totalt cirka 15 miljoner kronor. Ett nytt reningsverk som skulle ersätta båda reningsverken skulle kosta mellan 130 och 140 miljoner kronor enligt tidigare beräkningar.
– Problematiken med det är att det ska bekostas av abonnenterna, eftersom den här verksamheten inte är skattefinansierad. De skulle då behöva bära dubbla kostnader genom va-taxan, vilket inte känns helt okej, säger Claes-Urban Boström.