Bottenkänning för segelbåt trots nymuddrad hamn

Muddringsarbete har nyligen utförts i gästhamnen. Men snabbare segelbåtar har ändå svårt att komma in.

Trosa2015-05-25 23:07

När tidningen pratade med båtägare i gästhamnen i fredags, var den allmänna önskan att hamnen skulle muddras för ett bättre djup. Muddring hade då utförts i april i hamnen. Trots det var en av båtägarna i fredags tvungen att vända på grund av bottenkänning.

– Jag var inne vid åsidan först men var tvungen att vända för det tog emot, berättade Yngve Bärgård, som istället fick förtöja båten längre ut på piren på hamnsidan.

Hans båt är av modellen Dehler 39 och har ett djup av 1,95 meter. Det är djupare än de vanligaste fritidsbåtarna, men relativt vanligt bland snabbare segelbåtar. Enligt den karta som Trosa kommun lagt upp på sin hemsida är djupet i gästhamnen på åsidan två meter i leden och 2,4 meter längst ut vid piren.

– Djupet två meter är när det är som minst vatten. Nu är det nog djupare, säger Claes– Urban Boström produktionschef på Teknik- och servicekontoret, Trosa kommun.

Lika djupt har man muddrat den sju meter breda ränna som går från inloppet till bränslepontonen. Sedan april i år är det lag på att båttoaletter ska tömmas på en tömningsstation. Men flera av de båtägare tidningen pratat med är tveksamma till om de kommer åt att använda latrinsugen i Trosa som finns längst in i hamnen, på grund av att det är för grunt. Kommer man åt att tanka ska man även kunna tömma toaletten, enligt Claes-Urban Boström, då slangen till sugen är åtta meter lång.

– Jag törs inte gå in varken för att tanka eller för att tömma toaletten, sa Yngve Bärgård.

Räcker då två meter för den typ av båtar Trosa vill kunna ta emot ?

– Det finns inte planer på ytterligare muddring gästhamnen. Vi kommer inte att kunna ta emot de största båtarna men de flesta ska kunna komma in. Problemet med Trosa är att ån forslar ut en massa jox som gör att det blir svårt att hålla djupet. Innan programmet är klart kommer vi att behöva starta underhållsmuddring, säger Claes– Urban Boström.

Trots muddring till två meter enligt kartan härintill så är djupet utefter piren där båtarna förtöjs knappt 1,70 meter när tidningen provmäter vid högt vatten. Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, anser att ett hamndjup generellt bör vara tre meter.

– Då har man ett säkert djup. Två meter är i snålaste laget. Även om kanske 90 procent av alla fritidsbåtar kommer in, stänger man ute segelbåtar i tiometersklassen och lite större motorbåtar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om