Sedan 1 juli har landets kommuner ålagts att både inventera och upprätta handlingsplaner för hur brott ska förebyggas lokalt. Trosa ligger väl framme eftersom kommunen enligt samordnaren Lisbeth Lampinen, tillika socialchef, jobbat med samverkan mot brott länge.
Det är bara ett problem. Polisen anser att Trosa kommun inte följer vedertagna arbetsmetoder.
Det finns ett metodstöd som är evidensbaserat och framtaget av Brottsförebyggande rådet, Brå. Det gör arbetet mätbart. Att alla kommuner använder sig av samma är också en förutsättning för att deras arbete ska kunna jämföras.
Detta arbetssätt använder sig Trosa kommun inte av, mer än delvis. I stället har kommunen utvecklat ett eget sätt att arbeta brottsförebyggande. En hemmasnickrad metod helt utan evidens, struktur, uppföljning och återkoppling, enligt källor till SN.
– Jag har fått höra tidigare att Trosa går sin egen väg och det gör vi, bekräftar Lisbeth Lampinen.
Hon fortsätter:
– Men för oss är det inget problem utan i stället Trosas styrka. I alla våra grupper sitter chefer med beslutanderätt – men polisens representanter kan inte ta beslut, och jag förstår att det blir knepigt för dem. Även att de inte kan jobba likadant mot alla kommuner. Men vid vårt senaste möte var allt grönt, grönt, grönt; medborgarna är nöjda med Trosas brottsförebyggande arbete.
Enligt Nyköpings polischef Lisa Nilsson har kommunen och polisen en samverkansöverenskommelse som gäller till 2027 men som ska aktualitetsprövas årligen. Trots att den skrevs under så sent som i juni i år ska parterna träffas om ett par veckor, för att diskutera den igen.
– I det stora hela fungerar det bra. Men det finns vissa delar som vi vill utveckla, säger hon.
Trosa kommun följer inte Brås struktur för hur man ska arbeta brottsförebyggande, är det skälet till mötet?
– Vi har olika åsikter om det ja, och det är en av de saker vi från polisens sida vill diskutera. Jag vill inte lägga locket på men jag vill inte säga mer innan vi har haft mötet med kommunens företrädare.
Lisbeth Lampinen understryker att det inte är ett krav att arbeta enligt Brås modell.
– Det är en rekommendation och Trosa kommun har valt en annan väg och har haft den här traditionen i många, många år. Och jag rättar in mig i ledet från min chef och mina politiker. Kommunchefen, som är min chef, ser värdet i att ha det så här. Vi har det bra i Trosa.