"Nu blir Trosa komplett" – ny deli öppnar på stan

Arbetet pågår för fullt. 
Tofsö Deli flyttar in hos Trosa Chark och i veckan var det det nypremiär för en delikatessbutik fulladdad med kött, hemgjord korv, skaldjur och exklusiva varor som Kalix löjrom, fjällröding och renfilé.

Chatrin Melander och Eric Andersson, Tofsö Deli, och Anneli Wallin, Trosa chark och deli, slår sina påsar ihop och öppnar gemensam delikatessbutik i Annelis butik i centrala Trosa.

Chatrin Melander och Eric Andersson, Tofsö Deli, och Anneli Wallin, Trosa chark och deli, slår sina påsar ihop och öppnar gemensam delikatessbutik i Annelis butik i centrala Trosa.

Foto: Lena Sellman

Trosa2025-04-04 12:00

– 60-70 procent av våra kunder på Tofsö deli & café kommer från Trosa. Vi har ofta fått frågan om vi inte har utkörning, för det finns de som tycker att det är besvärligt att ta sig 19 kilometer ut till oss. Så då hängde vi på det här och håller för fullt på med att göra om i butiken inför nypremiären på torsdag, säger Eric Andersson på tisdagen.

Då var det fullt upp för Eric Andersson, eftersom affärskompanjonen Chatrin Melander var bortrest.

undefined
Chatrin Melander är precis tillbaka från ett uppdrag som turnéledare för Riksteatern. På onsdagskvällen fyllde hon på kylarna med varor från Tofsö.
undefined
Löjrommen från Kalix börjar ta slut, trots att en liten burk kostar flera hundra kronor.

– Men hon ska vara tillbaka till vi öppnar, säger han tacksamt, hostar och harklar, plågad av pollenallergi av det värre slaget.

Det blir hälleflundra, fjällröding, renfilé, Kalix löjrom ("men den är i princip slut") och kräftor, som de är extremt stora på.

– Vi säljer ett halvt ton svenska kräftor varje år.

Bra leverantörer ligger bakom det exklusiva utbudet. För det krävs goda kontakter och det säger Eric Andersson att han skaffat sig efter ett helt liv som fiskare och jägare.

undefined
Den gamla loggan ska bort för att bytas ut mot en ny som innefattar båda verksamheterna. Chatrin Melander och Anneli Wallin hjälps åt att skrapa.
undefined
Bobo Zetterström har kommit för att hjälpa till att sätta upp den nya loggan på butiksfönstren. Anneli Wallin rättar till bäverskinnen från bävrar som bott i Trosaån.
undefined
Team work makes dream work, ut med det gamla och in med det nya. Butiken på Östra Långgatan får en helt ny logga när Chark och deli slår sig ihop med Tofsö deli.

– Jag råkar känna en av de större fiskgrossisterna i Europa, då kan vi småpluttar från skogen vara med och konkurrera genom att köpa in löjrommen via dem. Vi köper bara från första auktionen, den så kallade jungfrurommen som har de minsta och finaste kornen, förklarar han.

Meningen är att Trosa charks Anneli Wallin och Eric Andersson och Chatrin Melander på Tofsö deli & café ska jobba i butiken varannan vecka, torsdag till lördag.

undefined
För Anneli Wallin som egentligen försökte sälja sin butik blev samarbetet med Chatrin Melander och Eric Andersson som driver Tofsö Deli en perfekt lösning. "Nu kan vi turas om att vara i butiken. Jag har köpt en food truck, då kan jag åka ut med den och sälja."
undefined
Chark och deli har fokuserat på färskt kött av nöt och lamm, hemgjorda korvar och skinn, nu blir det vilt, fisk och skaldjur ockå.

Med ett ökat utbud i butiken hoppas de på fler kunder.

– Det har gått runt men det behövs bra väder, för ingen går ut i regn, säger Anneli och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!