– En spekulation kring orsakerna är närheten till Stockholm, säger Anne Marie Wallin om cannabisbrukandet i Trosa.
I två år har hon jobbat som ungdomsbehandlare i Trosa, där det enligt nya siffror från folkhälsoenkäten röks mest cannabis i hela länet. Anne Marie Wallin menar att samhällets syn på cannabis generellt sett har blivit mer liberal, vilket återspeglas i ungdomarnas attityd.
– Vi måste fortsätta jobba med att informera föräldrarna, så att de inte får en liberalare syn på cannabis, säger hon.
Folkhälsoenkäten är en nationell undersökning där personer i åldrarna 16-64 får svara på frågor om hälsa och levnadsvanor. De senaste siffrorna visar att tolv procent av invånarna i Trosa, Vagnhärad och Västerljung någon gång har använt cannabis, tre procent har gjort det dem senaste tolv månaderna. Enligt Anne Marie Wallin är cannabisbruk vanligast i dem sena tonåren i Trosa.
– Det är hög stressnivå och höga prestationskrav som gör att ungdomarna här söker andra vägar att må bra på.
Hon ser även att ungdomar hellre väljer cannabis framför alkohol. Många av dem som hon träffat beskriver hur alkohol gör dem aggressiva, medan cannabis snarare gör dem "lugna och goa".
– De ser det som ett bättre alternativ utan att förstå vad bruket för med sig, säger Anne Marie Wallin.
Enligt Wallin har föräldrar och familj den bäst dämpande effekten på ungdomars cannabisbruk. Kommunen arbetar därför först och främst med ökad kunskap till föräldrar så att ungdomar kan få stöd. Wallin menar att cannabisrökning är ett symptom på något annat och att det förebyggande arbetet i grunden måste komma åt de bakomliggande problemen till psykisk ohälsa.
– Oavsett vilken drog du tar kan du fastna i en regelbunden form av självmedicinering som gör att du inte kan sluta.