Fick ingen ambulans trots andnöd

Hans Larsson i Trosa har många gånger ringt efter ambulans till sin fru Ingegärd. Tidigare har det aldrig varit några problem, men i förra veckan blev svaret negativt. – Jag blev helt paff, säger Hans Larsson.

Trosa2013-10-04 08:31

Ingegärd Larsson har varit sjuk länge och under de senaste åren har hon åkt ambulans mellan hemmet i Trosa och lasarettet i Nyköping många gånger. I förra veckan var det dags igen.

– Då var Ingegärd så pass dålig att hon inte orkade klä på sig och inte kunde prata, berättar Hans Larsson.

Men när han ringde 112 för att be om en ambulans fick han höra att han i stället borde beställa en liggande sjuktransport.

– Jag blev vansinnig, helt paff, säger han om beskedet från sjuksköterskan i andra änden av telefonlinjen.

Till slut gav han upp och lade på luren. Först efter att en omsorgsassistent från Trosas kommunala hemtjänst gjorde samma samtal gick sjuksköterskan på larmcentralen med på att skicka en ambulans. När bilen väl kom kunde inte Ingegärd gå ut själv utan fick bäras på bår. På väg till Nyköping fick hon syrgas för att underlätta andningen.

– Om man säger att man behöver en ambulans så måste de ju lita på en, säger Hans Larsson, som undrar vad som krävs för att en ambulans ska skickas.

Geir-Erik Hyvärinen är kommunikationschef på Medhelp AB, det företag som ansvarar för att koordinera ambulanserna i Sörmland. Han berättar att tre snabba frågor används för att göra en första bedömning av om någon är i behov av ambulans eller inte: Är patienten vid medvetande? Kan personen andas? Är andningen agonal, det vill säga långsam och ytlig och utan möjlighet att syresätta kroppen?

Om svaret på någon av de två första är nej eller om det är ja på den sista så räknas det som ett fall av högsta prioritet och en ambulans skickas med blåljus. Även bilolyckor och andra fall där man inte kan utesluta livshotande skada ges hösta prioritet.

Om inget av kraven uppfyllts men patienten ändå bedöms vara i behov av att snabbt få tillgång till vård skickas ambulans i mån av resurser. Det betyder inte att patienten inte får någon ambulans, men att det kan dröja lite längre tid innan bilen kommer fram. Om patientens vårdbehov inte bedöms som akut rekommenderas en sjuktransport i stället.

Men enligt Annika Sandberg på sjukreseenheten vid landstinget i Sörmland kan sjuktransporter endast bokas för personer som inte behöver medicinsk hjälp under själva resan.
– Sjukresor är till för personer som inte behöver någon vård under färden, säger hon.
Resorna görs med specialfordon. För liggande sjuktransporter används bilar som är ombyggda för att rymma en bår eller en rullstol. I övrigt har de ingen specialutrustning. Chaufförerna har inte heller någon vårdutbildning och är dessutom ensamma med patienten.

Hans Larsson berättar att han för några dagar sedan pratade med en man som körde en sjuktransport till området där han bor. Han fick då höra att de aldrig kör personer som har andnöd eller är nästan medvetslösa.

– Om jag hade gjort som de sa och ringt efter en sjuktransport hade de kommit hit, konstaterat att hon flåsade och därför inte tagit med henne, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om