Provfiske som metod är en viktig del i hur statusen på vattnet undersöks. Det ger indikationer på till exempel försurning och övergödning och används både i hav och insjöar. Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, gör detta i ett 50-tal insjöar årligen, utefter kusten görs det på 15 olika ställen och även Länsstyrelsen har egna nätfiskeprogram.
– Det är en viktig del i att undersöka vattenkvaliteten. Vattenprover är bra, men man vet ju inget om de biologiska effekterna förrän man undersökt djur- och växtliv. Fisk är högst upp i näringskedjan och ackumulerar miljöproblem över tid, säger Anders Kinnerbäck, på SLU.
Sammansättningen av fiskarter och artrikedom berättar mycket om vattnet. Åldersbestämningen av fisk inom de olika arterna är också viktig.
– Vilka arter som finns ger en bild av den ekologiska statusen på vattnet. Finns det till exempel känsliga arter? När det gäller åldersgrupper så berättar det om hur födelsetal och dödlighet ser ut. Ofta kan man se vissa toppar, säger Anders Kinnerbäck.