Bönderna Lars-Erik Andersson och Eva Grimstedt sitter i personalrummet hemma på bondgården i Sörtuna och bläddrar igenom domen från mark- och miljödomstolen. Bondeparet är vinnare.
– Det här var ju kanon. Verkligen alla tiders att få köra ut gödsel några år nu på markerna, utan att behöva söka tillstånd varje år och hålla på med all byråkrati som tar så lång tid, säger Lars Erik Andersson.
– Dessutom kostar det runt 2 000 kronor per gång att ansöka, inflikar Eva.
Den segdragna tvisten kretsar kring Lars-Eriks och Evas företag Komjölk i Västerljung AB. De har ansökt om långvarig gödselspridning på grödor inom Sörtuna vattenskyddsområde.
I februari 2016 ansökte de om tillstånd för spridning av flytgödsel inom det inre vattenskyddsområdet för Sörtuna vattentäkt hos miljönämnden i Trosa kommun. Ett cirka 30 hektar stort område med korn och vall skulle gödslas med slang och bönderna ville ha tillstånd för mars till oktober under åren 2016, 2017 samt 2018.
I mars förra året beslutade miljönämnden i Trosa att bevilja tillstånd för spridning av gödsel – men enbart för perioden mars till oktober 2016 och med villkoren att spridning av gödsel inte fick ske inom en markerad skyddszon. Dessutom skulle miljökontoret informeras senast en vecka innan spridningen påbörjades.
Men Komjölk i Västerljung ville ha ett varaktigt tillstånd och dessutom att informationsskyldigheten till miljökontoret skulle hävas.
Man överklagade till länsstyrelsen som i juni förra året avslog med motiveringen att området är ett vattenskyddsområde, innefattar en brunnzon och därför är "mycket känsligt" varpå endast gödseltillstånd för ett år i taget är möjligt.
Eva och Lars-Erik gick till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt – som nu alltså river upp beslutet och beviljar gödseltillstånd även för 2017 och 2018.
– Ett väldigt bra domstolsbeslut. Det ligger ett mäktigt lerlager ovanpå vattentäkten, det är ingen ytvattentäkt. Och jag har kört gödsel här i 40 år och det har aldrig hänt något med vattnet. Det går inte att få ner gödslet i vattentäkten utan det hamnar ovanpå marken, säger Lars-Erik Andersson.
Gödselspridning får endast ske i växande gröda och under vissa förutsättningar kan tillståndet omprövas eller återkallas. Kommunen har fram till 10 april på sig att överklaga.