– Vi tycker att det har ökat de sista två åren, säger Peter Hagenius, tillförordnad skadechef på Länsförsäkringar i Nyköping.
Knut Hanner och hans lantbrukarkollegor upplever att självrisken ofta är så hög att de inte får ut någon ersättning för de stölder de drabbats av, vilket också gör att många låter bli att anmäla mindre stölder.
– Alla kanske rapporterar en gång men sen när de inte får några pengar tycker de kanske inte att det är någon mening att rapportera igen, säger han.
Enligt Peter Hagenius varierar självrisken – från 4400 kronor och uppåt.
– Det är olika beroende på vad kunden har valt, säger han.
Dessutom kan det göra skillnad om stölden sker från ett fordon eller från en cistern på gården, och om man inte har korrekta låsanordningar kan självrisken gå upp ytterligare.
Men även om självrisken, det vill säga det belopp som den drabbade lantbrukare själv måste stå för, är hög leder dieselstölderna till problem även för försäkringsbolagen.
– Ofta är det flera hundra- eller tusentals liter som stjäls, så det är klart att det kostar oss också, säger Peter Hagenius.
Larm och strålkastare som går igång när någon rör sig i närheten av fordon och cisterner på tider då det normalt sett inte brukar vara någon där var några av de tips lantbrukarna som deltog på mötet fick för att förebygga stölder. Knut Hanner berättar att han installerat en extra strålkastare och väckt liv i några gamla.
– Det blir väl några fler så småningom, säger han.
Enligt Peter Hagenius på Länsförsäkringar är det viktigaste att ha lås på cisterner och fordon, samt att hålla dem under uppsikt.
– Mycket mer än så kan man inte göra, säger han.