Arbetstidsprojektet för Trosa kommuns anställda, som pågått sedan 2013, skrider långsamt framåt. I februari i år jobbade 64 procent av kvinnorna och 74,7 procent av männen heltid. Det är en ökning på knappt en procent för kvinnorna och drygt två procent för männen sedan februari 2014.
– Vi försöker nå en lösning som är hållbar för personalen. Som arbetsgivare har vi varit intresserade av flyttid, som många kommuner använt för att det ska gå fortare att öka anställningsgraden. Men fackförbundet Kommunal har tydligt markerat mot det och då har vi lyssnat, säger Torbjörn Unnebäck, personalchef Trosa kommun.
Flyttid kan innebära att 75 procent av arbetstiden är schemalagd och 25 procent icke schemalagd. Antingen måste den anställde då själv jaga pass för att fylla resten av tiden, eller så kan arbetsgivaren ringa in den anställde när det passar.
Flyttid är inget som fackmedlemmarna är intresserade av. Det har visat sig innebära stress för personal i de kommuner där det införts, menar Petra Lindqvist, ordförande för Kommunal i Trosa.
– Om man inte lyckas fylla sin arbetstid kan det sluta med att man blir skyldig timmar som man får arbeta igen nästa månad. Man kan heller aldrig veta att en ledig dag verkligen kommer att vara ledig, säger hon.
Att höja arbetstiden för de som önskar är viktigt, men det måste bli en hållbar lösning för personalen, enligt Petra Lindqvist.
– Vi är överens om det med kommunen. Men samtidigt är vi övertygade om att det skulle kunna gå fortare att utöka arbetstiden med bättre planering. Behovsbemanningen som finns ute på enheterna, ställer också till det.
Pilotprojektet som inleddes på Ängsgården för ett år sedan, då de anställda som önskade gå upp i tid till heltid fick chansen att göra det, har nu övergått till ett bredare arbete.
– Det började som ett projekt, nu jobbar vi på bredare front och mer långsiktigt. Alla enheter inom vård- och omsorg är involverade, även LSS, säger Torbjörn Unnebäck.
Trosa kommun har inte det uttalade målet, som många andra kommuner, om rätt till heltid. I stället är målet att höja sysselsättningsraden för de som så önskar. Undersökningar visar att anställda vill gå upp i tid men inte arbeta heltid. Exakt vad det beror på ska kommunen och Kommunal ta reda på i en medarbetarenkät.
– Vi vet att det finns de som tycker det är för tungt att arbeta heltid, men det finns också de som avstår heltid av privata skäl, säger Petra Lindqvist.