Hamnbjörkar nedsågade – kommunen: "De var inte friska"

Gångstråket längs gästhamnens brygga i Trosa har i åratal kantats av stora björkar. Nu är de ersatta av betydligt spädare träd, och kommunen kritiseras.

Parkingenjör Maria Johansson berättar att glasbjörkarna som ersätter vårtbjörkarna som tagits ner är tåligare för Trosas förhållanden.

Parkingenjör Maria Johansson berättar att glasbjörkarna som ersätter vårtbjörkarna som tagits ner är tåligare för Trosas förhållanden.

Foto: Magnus Grimstedt/Lena Sellman

Trosa2023-10-17 20:34

Parkingenjör Maria Johansson hävdar att det var nödvändigt att ta ner björkarna längs fiskebryggan som gångstråket längs kajen kallas mellan restaurangerna Tullhuset och Kölsvinet.

Björkarna inventerades 2022 och då hittades enligt henne en del fel på dem. Eftersom det är träd som står på rad räknas de som alléträd och länsstyrelsen gav sitt medgivande att ta ner dem. Det handlar om ett 20-tal björkar totalt av arten vårtbjörk som fällts.

Det vållade reaktioner både i sociala medier men också direkt till kommunens ansvariga.

– Men de behövde bytas ut och vi har ersatt dem med nya björkar, säger hon.

Inventeringen ska ha visat allt från döda toppar till skador i basen.

– Döda toppar betyder att vattnet inte kommer upp till kronan. Vi fann också röta i kärnveden och stambasskador som kan ha orsakats av människor eller maskiner. Något träd hade också någon form av rötskada.

De nya är av en annan art.

– Nu har vi planterat glasbjörk. Den ska förhoppningsvis tåla våra blåsiga förhållanden och vattenmättade jordar bättre än vårtbjörken gjorde. De är stora från start för snabbare etablering, säger hon.

Nytt är också att det just nu pågår grävarbeten intill fiskebryggan, lite nedanför hamnbodarna.

– Ja, här ska vi göra fler rabatter och planteringar.

För den som saknar de stora vackra björkarna lär det ta ett tag att bli nöjd.

– På tio år bör de vara dubbelt så stora som i dag, så de växer ändå relativt fort.

Glasbjörk

Glasbjörk (Betula pubescens) kan bli upp till 25 meter hög och växer i Europa, Kaukasus och Sibirien. Den har en smal, oval krona samt tunn och ofta glansig bark.

Kronans struktur är grövre på glasbjörken och barken spricker inte upp lika lätt som på vårtbjörken. Den får vacker, gul höstfärg.
Klarar bättre av fuktigare marker än vårtbjörken, är även salt- och avgastålig.

Hos Stångby Plantskola kostar en glasbjörk mellan 7 500 och 10 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om