Här är ditt år Trosa

2013 präglades av ett badhus, ett länsbyte och ett pånyttfött torg. Bland annat. Här är ett urval av några av årets händelser i Trosa.

TROSA2013-12-31 18:29

Länsbytet

Att vara eller inte vara en del av Stockholms län - det var den stora frågan i Trosa i våras. Kommunen utredde möjligheterna och opinionsundersökningen visade att sex av tio trosabor var för ett länsbyte.

Turismen skulle få klirr i kassan och skärgårdstrafiken skulle byggas ut. Förespråkarna menade att kommunikationen, vården och plånboken skulle tjäna på länsbytet.

– Det vore konstigt om det inte blev en vinst för dem som pendlar, sa SL:s planeringschef Per Ekberg i januari.

Politikerna var sällsynt ense om att fördelarna övervägde nackdelarna, men samtidigt riktades kritik mot att informationskampanjen var för ja-positiv.

Men de obesvarade frågorna var många: skulle tågbiljetterna bli billigare? Skulle polisen och vårdcentralen flytta? Och vad händer med mitt 0156-nummer?

Resultatet, som föll i demokratisk anda i folkomröstningen den 26 maj, förvånade en del men hade förutsetts av många: 58,6 procent röstade emot. Trosaborna såg sig som sörmlänningar, och kvar stod ett besviket kommunalråd som länge stridit för ett länsbyte.

– Det känns okej. Man kan inte tycka annat efter tre veckor med ett demokratiskt samtal som mynnat ut i att folket fått säga sitt, sa Daniel Portnoff dagen efter.

Safiren

Renoveringen av badhuset i Vagnhärad gick många ronder innan byggfirman kunde riva de fuktskadade väggarna. Redan förra våren överklagades upphandlingen av det stora byggprojektet.

Ett av företagen som förlorat upphandlingen kände sig diskriminerade och stämde kommunen på miljonbelopp för konsultjäv.

När SN besökte bygget i mars i år var hela lokalen utblåst och liknades vid en vit vålnad. Innan dess hade renoveringen stått i träda från april 2012 till årsskiftet.

– Förseningen är beklaglig. Invånarna har varit av med en del av det kommunala åtagandet och det är beklagligt att badhuset är försenat på grund av de rättsliga processerna, sa kommunens tekniska chef Stig Tördahl i oktober.

Målet är att vara klar i vår och att badet återinvigs till höstterminen startar 2014.

Vagnhärads torg

Omgörningen av Vagnhärads torg var välkommen. I juni togs de första spadtagen och politikerna talade om en vision av en "naturlig samlingsplats".

– Äntligen får Vagnhärad en värdig mötesplats, sa kommunalrådet Daniel Portnoff (M).

Under ett halvår växte ett torg fram där mycket är nytt: parkeringsplatser, laddningsplatser för elbilar, polisen och apoteket flyttade in i bottenvåningen.

I miljonupprustningen, med en nota på 8,7 miljoner kronor, byggdes även nya busshållplatser i anslutning till torget.

Projektet har stött på flera problem. I september var Ica Supermarket strömlöst i flera timmar efter att en kabel grävts av och alltjämt är Vagnhäradsbor upprörda över parkeringsytorna och det nya guppet på Gnestavägen.

Klagomålen gjorde skillnad. Guppet slipades ner i december av entreprenören och på luciadagen invigdes torget under stillsamma former.

Pyromanligan

I flera månader härjade den så kallade pyromanligan. En serie av rån, skadegörelse och misshandelsfall var upptakten till de uppmärksammade mordbränderna i våras.

I mars brann 72 kor inne efter att de tänt eld på en på ladugård vid Nibble gård i Ytterjärna, i april brände ligan ner hembygdsgården Björkvik. En av de drivande i den fem man starka ligan var en 21-årig Vagnhäradsbo som stod åtalad för bland annat mordbrand och försök till grov misshandel.

En omfattande rättegång startade i juli. Vagnhäradsbon dömdes till 10 års fängelse, de andra medlemmarna fick årslånga fängelsestraff eller rättspsykiatrisk vård.

Alla utom en medlem överklagade tingsrättens dom till Svea hovrätt. Där sänktes straffen, eftersom man inte ansåg att branden vid Nibble gård var grov mordbrand. 21-åringens dom fastställdes till 6 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om