SN följer med Lars Nordquist, verksamhetsansvarig på trafiksäkerhetsorganisationen NTF Sörmland, under en timmes kontroll av bilarnas hastighet på motorvägens södergående riktning. Vi står placerade på viadukten söder om avfarten till Trosa/Vagnhärad. Under oss susar bilarna förbi i en jämn ström.
Med en laserpistol mäter Lars Nordquist hastigheten. Och för vissa går det riktigt fort - över 150 kilometer i timmen.
– Riskerna med att köra i 150 kilometer i timmen är att du har en djävulskt lång bromssträcka. Och i 150 kilometer i timmen ser du inte vad som kommer att hända, om det inte är en väldigt lång raksträcka, säger Lars Nordquist.
Hittills i år har sex personer dött i samband med trafikolyckor i Sörmland, enligt preliminära siffror. I fjol omkom 324 personer i Sverige mot 252 året före.
– Att sex stycken redan i år har dött i trafiken är skrämmande. I bästa av världar borde det vara noll, men nu lever vi inte i den bästa av världar. Om det fortsätter lika illa så blir det tolv på ett år, säger Lars Nordquist och tillägger:
– Historiskt sett brukar hösten vara värre, vilket gör att det ser ganska illa ut för 2019. I varje fall i Sörmland.
Under kontrollen tar Lars Nordquist stickprov på de fordon som ser ut att närma sig i för hög hastighet. I genomsnitt ligger hastigheten omkring tio kilometer över den tillåtna i vänsterfilen. Flera av de bilar som kör riktigt fort visar sig vid SN:s kontroll ägas av företag eller vara tjänstebilar. När vi ringer upp och pratar med chefen på ett av företagen blir han mycket upprörd.
– Vi ska aldrig bryta mot hastighetsregler det är ett lagbrott. Det här är inte bra, säger mannen.
Lars Nordquist anser att det är för få poliser ute på våra vägar.
– Man kan åka hur långt som helst utan att se en polis, jag skulle vilja se mer poliser som gör mer i trafiken.
Att sänka hastigheten är en av NTF:s stora hjärtefrågor. De stora åkeriföretagen brukar köpa tjänster av NTF som går ut på att kontrollera hur deras chaufförer sköter sig när det gäller hastigheten.
– Hastigheten är anledningen till hur svår olyckan blir. När man väl krockar är det hastigheten som avgör om det blir en svår olycka, lindrig olycka eller en dödsolycka, säger Lars Nordquist.