Hon strider för barnens skull

Agneta Bravélius stod inte ut med att barn i Sverige far illa. Det måste till en förändring tänkte hon och hon ville vara en del av den. För fyra år sedan grundade hon Barns rättsskydd, Bry. En insamlingsstiftelse som vill skapa opinion och se ett omtänksammare samhälle. Och allt börjar i det lilla, säger hon.

agnetabravelius2.JPG

agnetabravelius2.JPG

Foto:

Trosa2014-10-24 15:46

Blicken kan på en sekund bli allvarsam, bekymrad. Samtidigt ler hon mycket, med hela ansiktet. Nästan strålar. Och så pratar hon. Mycket. Engagerat.

Agneta Bravélius startade Barns rättsskydd, Bry, för fyra år sedan. I sitt yrke som rehabiliteringskonsult fick hon till sig att de flesta av hennes klienter bar på en trasig barndom. Inte sällan var det våld eller övergrepp inblandat. Samtidigt började hon som mamma reagera allt mer på de larm som kom om barn som for illa. Det stod henne upp i halsen.

– Rapport efter rapport kom, men ingen sa någonsin: det får vara nog nu! Jag kände att vi inte har något rättskydd för barn. Ingen vuxen skulle tolerera att ha en sån arbetsplats som barn i skolan tvingas ha, med mobbing och kränkningar, säger Agneta.

– Istället har vi en attityd där vi far i taket när någon lämnat ludd i tvättmaskinen.

Hon kan sin sak och historierna är många. Som den om tjejen som växte upp med två narkomaner till föräldrar. Socialtjänsten ringde dagen innan och förvarnade sitt besök. Föräldrarna hann alltid städa och baka sockerkaka. Grannarna såg men gjorde ingenting. Istället var det en lärare som ibland bjöd på ett glas saft, tog med henne till sommarstugan. Flickan hävdar i dag att det var läraren som räddade livet på henne.

Alla kan göra någonting, för även det lilla spelar roll. Det är det budskapet som Agneta och Bry vill sprida. Och folk vet när ett barn far illa.

– Man kan fråga: hur har du det hemma? Skapa ett förtroende hos barnet. Säg hej. Visa att du finns och lyssnar. Hela samhället måste bry sig.

– Mellan 10 och 20 procent av Sveriges barn och unga under 18 år har utsatts sexuella övergrepp enligt en studie från 2011. Så det är en stor risk att det är någon du känner direkt eller indirekt.

Och det finns fler dystra siffror. 2012 visade Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen att 50 barn om året, nästan en i veckan, tar livet av sig.

– Sverige får kritik från FN:s barnkommitté för det här, men ingenting händer.

Därför vill Bry bland annat att Barnombudsmannen ska få möjlighet att få in i enskilda fall och ge kritik mot myndigheterna, något som inte tillåts i dag. Men det vikigaste är en attitydförändring i stort säger Agneta. För det är vanliga människor som sitter i domstolarna och på myndigheterna, de tar med sig samhällets attityder i jobbet.

Som ett steg i förändringen sponsras Bry av en blomsterbutik, Lindkvistiska kompaniet, i Trosa. Genom Bry kan privatpersoner nominera personer som gör något extra för barn. Efter nomineringen väljer Bry ut någon som får sig ett fång blommor. Gesten ger ringar på vattnet och förhoppningsvis fortsätter personen med sina goda gärningar och inspirerar andra. Även det lilla är värt att belönas.

– En lärarinna strök en flickas blus på rasten för att hon visste att flickan hade det tufft hemma. Flickan gick sedan stolt hela dagen och klappade på sin blus och sträckt lite mer på sig vart efter dagen gick, berättar Agneta.

Blommorna kostar inte Bry en krona, utan skänks av blomsterbutiken vars ägarinna ville hjälpa till på något sätt. Agneta säger att Bry alltid letar efter fler sponsorer och samarbetspartners eftersom Bry helt finansieras av donationer.

– Det häftigaste är att det finns studier som visar att det händer saker i oss när vi bryr oss. Vi mår bra av att göra något för andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om