"Jag slänger ingen mat"

I dag, fredag, besöker Anna Maria Corazza Bildt (M), europaparlamentariker, Trosa för att träffa inbjudna som arbetar inom livsmedelsektorn i kommunen på Bomans hotell. Mat och vikten av att rösta i Europavalet är de stora samtalsämnena vid besöket.

corazza Bildt

corazza Bildt

Foto:

TROSA2014-05-16 10:21

– Jag ser fram emot att möta Trosabor för att samtala om varför det är viktigt att rösta i Europavalet. Det spelar roll vem som representerar dig. Europasamarbetet är viktigt för Sverige och påverkar oss alla i vardagen, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Mat är annars den röda tråden i hennes liv som binder samman mycket av det hon brinner för. Det är allt i från hälsa till företagande och en levande landsbygd. Hon driver bland annat kampanjerna "Basta till matsvinnet" och "Basta till matfusket".

– Av all mat som produceras i västvärlden kastas nästan hälften, och vi konsumenter slänger var fjärde matkasse vi bär hem från affären. Det är ekonomiskt, miljömässigt och etiskt ohållbart! Därför arbetar jag både med industrin och konsumenterna för att alla ska ta sitt delade ansvar och hitta lösningar. Matproducenter och detaljhandlar har t.ex. frivilligt antagit ett "Retail Agreement on Waste". Men det handlar också om att lära våra barn att använda sina sinnen - lukta, känna och smaka - istället för att blint följa bäst-före-datum.

Själv slänger hon sällan mat.

– Jag är alltid noga med att kontrollera vad jag redan har hemma så att jag inte riskerar att köpa mer än jag kan göra av med. Jag slänger ingen mat! 

Du har lyckats ro i hamn en ny lag om bättre märkning och information om mat. Vad innebär den?

– Jag har åstadkommit att informationen på paketet blir korrekt, tydligt, läsbart för att öka din möjlighet som konsument att göra medvetna, hälsosamma och fria val. Reklamen får aldrig överskugga informationen på förpackningen. Konkret blir nu ursprungsmärkning av allt kött obligatoriskt, så att du som konsument får veta var köttet kommer ifrån och våra matproducenter kan profilera sin kvalitet. Jag har också drivit igenom allergenmärkning.  

Hur pass konsumentmedvetna är svenskarna vilken mat de lägger på tallriken tycker du?

– Svenskar är mycket matintresserade och vill veta var maten kommer ifrån. Maten går över gränser och därför är det viktigt med tydliga regler för matmärkning och spårbarhet. Jag vill fortsätta kämpa för att alla ska ha bra mat på sina tallrikar. Även våra äldre, sjuka och barn ska ha samma tillgång till lokalproducerad mat!

Har du någon favoritmaträtt?

– En personlig favorit är Ribollita som är traditionell italiensk husmanskost som görs på bröd- och grönsaksrester. En perfekt måltid att koka ihop på rester som finns i kylskåpet. Gott och snabblagat för någon som alltid är on the go!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om