SN har tidigare berättat att Trosa hamn måste spontas för att hindra marken från att glida längre ut i vattnet. Nu har länsstyrelsen i Södermanlands län gett sitt tillstånd, under förutsättning att vissa försiktighetsmått vidtas. Grumling av vattnet ska undvikas så långt som möjligt, arbeten i vatten ska utföras innanför skyddsskärmar av geotextil som sluter tätt mot botten och spill i vattnet av kemikalier, oljor och andra föroreningar får inte ske.
– Vi räknar med att göra spontningen under hösten, när båtarna har lämnat oss och innan isen lägger sig, säger Claes-Göran Boström, produktionschef på Trosa kommun.
För tillfället är det dock inget startskott på gång, då upphandlingen av entreprenaden för arbetet avbrutits.
– Det blev för dyrt, så vi avbröt och kommer att göra om upphandlingen efter att vi korrigerat förfrågningsunderlaget, säger Claes- Urban Boström.
I första hand är det en sträcka av 70 meter mellan Suckarnas bro och Baltic varv som ska spontas. Men totalt är det 655 meter strandlinje som ska förstärkas, vilket enligt tidigare beräkningar kommer att kosta minst 12 500 kronor per meter. Spontningen går till så att mindre sektioner av ett plastmaterial sätts ihop, trycks sju meter ner i marken i gränsen mellan vatten och land och fästs med betong. Både naturlig erosion från Trosaån och jordmassor som dras med av vattnet vid översvämningar ska därigenom förhindras. Att kajkanten i hamnen behöver förstärkas är något som diskuterades redan vid översvämningen av hamnområdet 2008.
– Frågan lyftes 2014 och spontningen lades då in i detta års investeringsbudget, säger Claes-Urban Boström.
Spontningen är planerad att ske i tre etapper och pengar är avsatta för första och andra etappen. Då upphandling ska göras offentligt vill man inte offentliggöra några belopp, men i februari i år godkände kommunstyrelsen att utöka teknik- och servicenämndens investeringsram med 1,5 miljoner kronor för spontning av etapp ett.