I fredags kom Konkurrensverkets beslut som visade att Trosa kommun gjort sig skyldig till en otillåten direktupphandling under Safirenbygget. Det anses, såväl inom EU-rätten som i svensk lag, vara en av de allvarligaste överträdelserna på upphandlingsområdet.
Preskriptionsfristen för ansökan om så kallad upphandlingsskadeavgift hade dock löpt ut, så det blir ingen kostnad för kommunen. Vad blir då konsekvensen av beslutet?
– Vi har fattat ett tillsynsbeslut som syftar till att uppmärksamma upphandlande myndighet på att så här får det inte gå till. Det är ett annat verktyg, säger Anna Hagersten, jurist på Konkurrensverket.
Böter för otillåten direktupphandling kan annars utdömas med maximalt tio miljoner kronor och får inte överstiga tio procent av kontraktets värde.
Om preskriptionstiden inte hade löpt ut (ett år efter tecknandet av kontraktet) är det inte omöjligt att Konkurrensverket hade fört talan i domstol om att kommunen skulle tvingas betala upphandlingsskadeavgift till staten, enligt Anna Hagersten.
Innebär tillsynsbeslutet att Trosa kommun nu har ögonen på sig?
– Ärendet är färdigutrett eftersom det redan har skett. Men vi har som rutin att följa upp våra beslut och kommer att följa upp det aktuella beslutet inom ett år, säger Anna Hagersten.
Oppositionsrådet Ann-sofie Soleby Eriksson (S) är inte förvånad över Konkurrensverkets beslut.
– Redan 2011 sa vi i vår budget att vi behövde förstärka upphandlingsfunktionen, eftersom vi såg att det fanns kompetensbrister, säger hon.
Kommunalrådet Daniel Portnoff ( M), menar att kommunen försökt göra rätt men att det varit "ett knepigt läge".
Otillåten direktupphandling är en av de allvarligaste överträdelserna, hur ser du på beslutet?
– Vi ska inte göra fel, så är det. Men det är svåra avvägningsfrågor ibland inom LOU. Nu får vi lära av det här. Avsikten var att göra rätt och vi bedömde att vägen var möjlig med de avtal vi hade.
Har ni gjort något för att förhindra att ni gör fel igen?
– Det senaste året har vi förstärkt upphandlingssidan, inte på grund av det här men för att vi vill bli bättre på att göra projekteringar själva och följa upp att vi får den kvalitet vi kommit överens om i avtalen, säger Daniel Portnoff.
En av de personer som tillkommit på tekniska kontoret är Åke Bergdahl, den byggledare som varit anställd både hos Grontmij och Trotab i Safirenprojektet. Han ska arbeta med projekt och bygg, enligt produktionschef Claes-Urban Boström.
Det har ju varit många turer kring Bergdahl, hur tänkte ni kring att anställa honom?
– Vi har aldrig anlitat honom direkt tidigare, utan han har jobbat med de entreprenörer vi använt. Han har alltid gjort ett bra jobb, därför såg vi som självklart att anställa honom, säger Claes-Urban Boström.