Kyrkan säger upp personal – vägrar skriva på

Trosa församlings omorganisation är klar. Resultatet är att minst tre personer får sluta. Fackförbunden Vision och Kommunal är kritiska mot hur kyrkan agerat.

Trosa församling har sagt upp tre medarbetare, och ytterligare två personer har fått sina tjänster reducerade med 50 procent.

Trosa församling har sagt upp tre medarbetare, och ytterligare två personer har fått sina tjänster reducerade med 50 procent.

Foto: Henrik Norling

Trosa2020-10-13 18:05

– Vi har motsatt oss den här omorganisationen, konstaterar Lena Ljungqvist, ombud på fackförbundet Vision.

Hon företräder fyra medlemmar i Trosa församling, varav två fick beskedet att de var uppsagda på ett personalmöte på måndagen. Båda vägrade att skriva under några papper.

– Det är alltid jobbigt när man får sådana här besked, det är inte en rolig situation. Vi tycker inte att den här omorganisationen är nödvändig, men kyrkan äger sin egen process, säger Lena Ljungqvist.

Enligt kyrkoherden Lars Brattgård är åtta personer uppsagda, varav fyra erbjudits nya tjänster.

– Både de som inte erbjuds ny tjänst och de som får en tjänst på lägre sysselsättningsgrad kontaktas av Kyrkans trygghetsråd, som kan stödja med personlig coach och i vissa fall vidareutbildningar.

Vad händer nu?

– Nästa steg blir att höra vilka av de som blivit erbjudna tjänster som tackar ja till dessa, samtidigt som rekrytering av ny ekonom, kyrkogårdschef och fastighetschef har påbörjats, säger Lars Brattgård.

Även fackförbundet Kommunal företräder medlemmar som berörs av omorganisationen.

– Man har genomfört en omorganisation med kompetenshöjning av tjänster, som har resulterat i att flera anställda blivit av med sina jobb. Förhandlingarna avslutades i oenighet, säger Petra Lindqvist, lokalt ombud på Kommunal.

Hon håller med om att det fanns ett behov av kompetenshöjningar, men menar att arbetsgivaren kunde satsat på att utbilda personalen istället för att ge dem sparken och rekrytera ersättare.

– Det finns ju flera sätt att göra det på. Många har varit trogna och jobbat i många år. Hade man skött kompetensutvecklingen lite mer långsiktigt hade man kanske inte hamnat i den här situationen, konstaterar Petra Lindqvist.

Som tidningen har rapporterat tidigare är det effektiviseringsbehov och krympande ekonomiska resurser på sikt som enligt församlingsledningen ligger bakom omorganisationen.

Processen har fått kritik från personalgruppen, från fackförbunden och från ledamöter i kyrkorådet. Arne Karlsson (KD) har bland annat sagt till tidningen att han "förordar en mjukare linje".

Kyrkorådets ordförande Ulla Nygren vill fortfarande inte kommentera omorganisationen, utan hänvisar alla frågor till kyrkoherden. "Däremot är det självklart att jag arbetat utifrån den vision som vår relativt nya kyrkoherde framfört", skriver hon i ett sms.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!