Lagkrav sätter båtklubbar under lupp

Kommunens koll på hur båtklubbarna i Trosa lever upp till miljökraven är obefintlig. Därför sjösätts ett unikt granskningsprojekt som omfattar alla hamnar och förvaringsplatser. Samtidigt sätter nya lagkrav på avfallshanteringen press på klubbarna.

Båtklubb_1.jpg

Båtklubb_1.jpg

Foto:

TROSA2014-01-26 12:07

Ett lätt snötäcke ligger över isen i Stadsfjärden. I hamnområdet står ett hundratal fritidsbåtar i välförtjänt vintervila i väntan på sjösättningen.

Lagom till att isen släpper planerar miljökontoret och ekologienheten att starta ett omfattande inspektions- och informationsarbete. Projektet läggs fram inför politikerna i miljönämnden under måndagen.

Tanken är att alla båtplatser, småbåtshamnar och vinterförvaringsplatser i kommunen ska granskas.

– Tillsynen av gästhamnen och småbåtshamnarna har inte varit så frekvent tidigare som den borde ha varit. Nu vill vi titta på hur de omhändertar båtarna på land, säger Katarina Sjöberg, miljöansvarig i Trosa kommun.

Någon liknande omfattande inspektion av båtarna i Trosa har aldrig gjorts tidigare. Miljökontoret saknar en uppfattning om hur kommunens båtägare och båtklubbar lever upp till miljökraven.

– Vi behöver ett bättre kunskapsunderlag. Sedan är miljögifter som sprids, bland annat av båtbottentvättar, ett aktuellt ämne, säger Katarina Sjöberg.

Båtlivet förknippas med flera miljöfaror. När båtarna spolas rent inför vinterförvaringen samlas mängder med förorenat vatten. Ett annat miljöhot är de gamla färgrester som skrapas av båtbottnarna och flera båtbottenfärger är direkt miljöfarliga.

– Vi kan också anta att det finns en viss grad av förorening i marken där båtarna förvaras. Men vi har inget belägg och därför tittar vi på det här nu.

Spelar in i bilden gör också det nya lagkravet som träder i kraft nästa vår. Då blir det förbjudet att tömma sitt toalettavfall i havet. Jan-Eric Nilsson, ordförande för Granuddens båtklubb, berättar att de öppnat en fond där medlemmarna skjuter in pengar. Allt överskott ska täcka upp för de nya kraven.

– Ja, lite kosing har vi. Om det brakar till så är vi beredda, säger han.

Ett eventuellt krav på spolplatta vid båttvätten – som aktualiserades med de nya riktlinjerna från Havs- och vattenmyndigheten från 2012 – har Granudden inte fått klarhet i än.

– Vi väntar på vad vi måste göra. Men om det blir så är vi införstådda med det. Tillsynen har vi inga synpunkter på, det får man acceptera, säger Jan-Eric Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om