Att det funnits påtagliga brister kring patientsäkerheten på elevhälsan i Trosa framgår tydligt i den patientsäkerhetsberättelse för 2014, som togs upp på humanistiska nämnden den 10 mars. Under rubriken "återkommande avvikelser" finns sammanlagt 23 punkter, alltifrån brister i rutiner och dokumentation till lyhörda lokaler och oklarheter kring vem som har tillgång till nycklar till skolsköterskeexpedition, medicin- och journalskåp.
– Det ser mycket ut när man gör en sammanställning, Men vi har bemödat oss om att ta fram alla brister och en hel del är nu tillrättat, säger Ulrika Enqvist, som är ny chef för elevhälsan sedan oktober och den som skrivit patientsäkerhetsberättelsen.
Bland det som finns kvar att göra är att få bort lyhördheten mellan mottagningsrum och väntrum och att skaffa brandsäkra skåp till journalerna. Många rutiner är enligt sammanställningen bristfälliga eller saknas helt. Till exempel finns inga rutiner vare sig för nyanlända eller inflyttade elever. "Slumpen avgör om skolsköterskan får veta", står det i redogörelsen. Enligt Ulrika Enqvist arbetar man nu med att se över rutinerna. Men även när det gäller utredningar noteras flera brister i sammanställningen. Utredningar har fördröjts i flera månader vilket har gjort att elevens rätt till vård och stöd fördröjts.
– Det blev ett glapp på några månader när det var skralt med bemanningen, då blev en del utredningar liggande. Men nu har vi full styrka och tar även hjälp av en extern psykolog så nu är vi i fas igen. Just nu känns det stabilt, med ett team för Vagnhärad och ett team för Trosa, säger Ulrika Enqvist.
Ulrika Enqvist har tidigare arbetat som verksamhetschef för skolhälsovården i Nyköpings kommun och har innan dess själv varit skolsköterska. De brister som återstår borde vara enkla att åtgärda, menar hon.
– Det är inga svåra saker att fixa till. Men det finns en del administrativt som behöver jobbas med. Nu är vi mycket nytt folk som ser på saker med nya ögon, säger Ulrika Enqvist.