"Man måste tycka om människor"

Antons krog och Trosa parkgolf kammade hem titlarna Årets företagare och Årets nyföretagare på Trosa Xpo under lördagen. Viljan att ge service är en gemensam nämnare.

Foto:

Trosa2015-04-13 06:29

Höjdpunkten på företagsmässan Trosa Xpo är prisutdelningen till Årets företagare och Årets nyföretagare. Den sistnämnda kategorin plockades hem av Trosa Parkgolf, som drivs av makarna Monica Olsson och Tommy Andersson. Det första året som företagare har varit en häftig resa för dem.

– Allt gick nästan chockartat fort. Vi hade första mötet med kommunen i slutet på januari. Den 18 april började vi bygga och i Kristi himmelfärdshelgen var det invigning, säger Monica Olsson.

Trots att första säsongen därför blev en månad kortare än en vanlig säsong, var det 13 500 spelande det första året. I år öppnar parkgolfen till Valborgsmässoafton och målet i år är 16 000 spelande. Målgruppen är bred, från fem till 95 år och det finns även möjlighet att ta sig runt med permobil.

– Det roligaste har varit att möta alla glada människor och att hela familjen kan spela tillsammans, säger Monica.

– Det var ju hela tanken när vi startade företaget, att erbjuda något som saknades. Det finns ju inte så mycket att göra i Trosa, säger Tommy.

Tanken att starta eget har legat och grott länge, men när Monica Olsson gick starta eget kurs på Nyföretagarcentrum kände hon att hon fick kontaktnätet i kommunen som behövdes.

– Det stora rådet till andra som vill starta företag är att våga satsa, säger Monica.

– Och skaffa en bra revisor. Det sparar mycket tid som kan ägnas åt att utveckla företaget, säger Tommy.

Titeln Årets företagare gick till Kerstin och Toni Betschart som driver Antons krog. Med sina 30 år om egen företagare i bagaget, har Toni uppfattningen klar om vad som krävs för att överleva som företagare.

– Man måste vara målmedveten och hitta sin egen nisch. Och aldrig gå över sin förmåga, när det gäller vad man har i plånboken. Pengarna rinner väldigt lätt iväg i starten om man inte är försiktig.

Antons krog är en sommarrestaurang, som nu är inne på åttonde året. Avhämtning och de matlådor som nu säljs i matbutiker klarar företaget över vintern. Att ge matgästerna bra service och samtidigt våga vara lite innovativ är receptet.

– Det viktigaste med att jobba i den här branschen är ändå att man måste tycka om folk och vill ge service. Annars går det inte, säger Toni Betschart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om