"Man måste värja sig när det gäller strandskyddet"

I sommar blir det generationsväxling av stadsarkitekt i Trosa då Filip Henley går i pension och Daniel Ängmo tar över.

arkitekter_TJ 150626.jpg

arkitekter_TJ 150626.jpg

Foto:

Trosa2015-06-27 06:30

Filip Henley har varit stadsarkitekt i Trosa i sju år. Under sommaren lämnar han gradvis över tyglarna till Daniel Ängmo, för att helt gå i pension den 14 augusti. Vad har varit den största utmaningen som stadsarkitekt i Trosa?

– Lagen, förvaltningen och myndighetsutövningen. Det var nytt för mig och har varit väldigt lärorikt, säger Filip Henley.

Strandskyddet kan vara särskilt svårt att värna i en kommun med resursstarka invånare, erfar han.

– Man måste värja sig, vi har den rollen att tolka lagen. Men många har synpunkter och det finns människor med resurser som försöker få sin vilja igenom som vi måste hantera. Men de flesta vill göra rätt, där är vår roll att stödja dem.

Det har varit två intensiva veckor av överlämning. Vad har då varit det roligaste med arbetet som stadsarkitekt i Trosa?

– Kulturmiljön. Den största utmaningen är att få moderna hus att passa in. Det handlar inte bara om materialet, utan formspråket, att det stämmer med Trosas karaktär. Det svåra med att resursstarka personer bygger mitt i staden är att de inte bor här året om. Det påverkar stadsbilden med tomma hus, säger Filip Henley.

Men huvuddelen av arbetet är att hantera bygglovsärenden och där har antalet ökat kraftigt det senaste året. Daniel Ängmo kommer närmast från Nykvarn, där han arbetat med detaljplanering, så han tycker sig delvis ha inblick och erfarenhet av bygglovsarbete. Men klimatet skiljer sig stort mellan Nykvarn och Trosa.

– I Nykvarn var det ett kundcenter som hade hand om mycket av grundarbetet. Här är det väldigt öppet och tanken är att medborgarna ska kunna komma in och lämna bygglovsansökan. Och det gör de också. Vi är tydligt här för medborgarna, väldigt nära helt fysiskt, säger Daniel Ängmo med ett lite utmattat leende.

Han har en bakgrund som husarkitekt, konstnär och hantverkare och det är själva den rådgivande delen av utformningen av husen som lockar med Trosa.

– Eftersom jag ritat och byggt hus själv är den rådgivande biten till privatpersoner och entreprenörer det som känns mest lockande. Detaljerna gör mycket för om huset bara blir en bostad eller en del av staden. Exempelvis hur är köket placerat? Vänder sig fönstren från eller mot staden?

I den nya översiktsplanen är det den ekologiska profilen, Vagnhärad och förtätningsprojekt i Trosa som träder fram, tycker Daniel Ängmo.

– Man lyfter hela Vagnhärad. Det blir en nystart med Ostlänken då det blir ett helt stationssamhälle som ger helt nya förutsättningar. Nya centrum har redan en ny karaktär, förut var det en parkeringsöken. Men det blir ett jobb med utveckling framöver som stadsarkitekt med gestaltningen av det nya Vagnhärad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om