För två veckor sedan skrev SN om den åtgärdsvalstudie som Trafikverket påbörjade om väg 218, för att ta reda på vilka förbättringar som behöver göras. Och många Trosabor tog chansen att lämna in sina synpunkter på vägen vi myndighetens hemsida.
– Vi fick in 78 svar och jag fick även ett par telefonsamtal. Det är otroligt bra respons, säger Henric Storswedh, processledare på Trafikverket.
Enkäten innehöll tre frågor. De handlade om brister och behov, förbättringsförslag, samt skäl till varför man använder vägen. Inte helt oväntat var det många dagspendlare, både till arbete och skola, som uttryckt sin åsikt.
– Intressant för oss var att många använder vägen för att korsa den till andra sidan, och det var många oskyddade trafikanter som hade synpunkter på säkerheten, säger Henric Storswedh.
En korsningspunkt som många hade åsikter om var den vid Åda gård. Förslag på förbättringar för korsning av vägen var bland annat svängningspunkter och cirkulationsplatser. När det gäller hastigheten på vägen fanns det önskemål både om högre och lägre hastighet.
– Det handlade en del om vilka fordon som använder vägen, att det inte blir någon rytm i trafiken och köbildning efter lastbilar och långsamtgående fordon som ska svänga till exempel, säger Henric Storswedh.
Trots att det är Trafikverket som har ansvar för vägen och studien så har även Linda Axelsson, planchef på Trosa kommun har fått ta emot samtal om väg 218.
– Jag förstår att det finns stort intresse eftersom alla som ska ut ur Trosa åker den vägen men det är väldigt roligt att så många engagerar sig och tar sig tid att lämna in sina synpunkter, säger hon.
Tidigare lämnades ett gemensamt förslag från Trafikverket och Regionförbundet om att göra om den tvåfiliga väg 218 till två plus en fil. Det var dock ett förslag som Trosa kommun inte såg som en bra lösning, då mitträcket mellan filerna bland annat skulle begränsa möjligheterna till korsande av vägen och stänga ute de breda lantbruksmaskiner som använder vägen.
– Självklart vill även vi göra något åt väg 218, men det kan röra sig om flera och mindre åtgärder på sträckan, där vi inte blir fastlåsta vid ett alternativ, säger Linda Axelsson.
Nästa steg i åtgärdsvalstudien är att Trafikverket håller workshops med bland annat Sörmlands kollektivtrafikmyndighet och Sörmlandskustens räddningstjänst i början på oktober.