– Pumpa, pumpa!
På Hasselbackens förskolas innergård pågår leken för fullt i vattentrappan. Naturen erbjuder oftast fortfarande de roligaste lekplatserna och leksakerna. Och de mest giftfria.
Annars kan listan över kemikalier som finns i vår vardag göras lång. Möbler, kläder, mat, hygienprodukter, leksaker och elektronik. När det gäller små barn är plast i olika kvalitet ett vanligt material. Men nu är kemikalierna på väg att fasas ut på Trosa kommuns förskolor.
– Vissa saker som gammal elektronik och gammal plast har vi plockat bort direkt. Och vi säger tack men nejtack till utklädningskläder i konstmaterial som föräldrar vill skänka, säger Carina Lue, förskolechef på Hasselbackens förskola och initiativtagare till konceptet Hälsosam förskola.
Det började med en artikel våren 2013 i Förskoletidningen om Naturskyddsföreningens Operation giftfri förskola. Carina Lue tog kontakt med Naturskyddsföreningen och Trosa kommun gick med i projektet i augusti. Namnet "giftfri" har nu ersatts med "hälsosam" för att det omfattar fler aspekter.
– I förskolan vill vi se hela människan. Det innebär även att skapa en stressfri vardag med tid för återhämtning för barnen, säger Carina Lue.
En noggrann inventering av vilka kemikalier som finns på förskolorna har gjorts och därefter har mycket rensats ut. Det finns också en handlingsplan för hur kemikalierna ska fasas ut. Viktigast är sådant som barn stoppar i munnen.
– Här hade vi porslin, men vissa förskolor hade plasttallrikar och plastmuggar. Det ska bytas. För att det inte ska bli så tungt för personalen kan man välja härdat glas, säger Carina Lue.
Första steget är att bli medveten om vad som finns i närmiljön och byta mot miljö- och hälsovänliga alternativ. Den nya handlingsplanen inbegriper ett helhetsperspektiv med allt från städmaterial och matförvaring till möbler och leksaker. Och grunden för hälsan är maten.
– I år köpte vi 67 procent ekologiskt. Kommunens mål är 60 procent ekologiskt på all mat som köps in. Vi kallar oss miljökommun så vi har lite att leva upp till, säger Carina Lue.
Satsningen på en Hälsosam förskola har mottagits med glädje hos föräldrar och har bred förankring i politiken. Hur är det då med förhållandet mellan kvalitet och budget?
– Vissa saker får man vänta med att köpa in. Maten är så viktig så den måste få kosta lite mer. Och det är en så liten del av budgeten. Det är inte så att jag måste dra ner på personal för att vi ska äta, ler Carina Lue.