Namn kan förvilla om stadsnät

SN skrev förra veckan om IP-Onlys fibernät Trosa stadsnät. Föreningen Bredbandarna i Trosa har reagerat och menar att det finns förväxlingsrisk med kommunalt ägda Trosa fibernät. SN reder ut begreppen.

Trosa2015-07-06 22:55

Föreningen Bredbandarna i Trosa är upprörda över förväxlingsrisken mellan kommunalt ägda Trosa Fibernät och IP-Onlys Trosa stadsnät och skriver på sin Facebooksida att de förstått att villaägare som tecknat avtal med IP-Only hört av sig till kommunen för support. En googling på Trosa stadsnät ger träffar på båda företagen, som har de närmast identiska domännamnen www.trosastadsnat.se (Trosa Fibernät AB) och www.trosasstadsnat.se ( Trosa stadsnät/ IP-Only). Vem är det då som äger stadsnätet i Trosa och vad innebär ordet stadsnät?

– Stadsnät är ett namn på lokala fibernät och ska ses som en företeelse, ungefär som ordet mobiloperatör. Det finns ingen reglering som styr vem som får kalla sig stadsnät, säger Mikael Ek, vd för intresseorganisationen Svenska Stadsnätsföreningen.

Både Trosa stadsnät, via IP-Only, och Trosa fibernät är medlemmar i Svenska Stadsnätsföreningen, SSNf, som arbetar för att utveckla standardiseringsmallar och tekniska frågor hos sina medlemmar.

– Vi lägger ingen värdering i om stadsnätet drivs av kommunala eller privata aktörer. Vi stödjer alla initiativ, det viktiga är att få till en kraftfull fiberutbyggnad. Men visst är det olyckligt om det blir en sammanblandning. I fallet Trosa borde parterna prata igenom det här, eftersom det är förvirrande för konsumenten. säger Mikal Ek.

Han rekommenderar villaägare att gå in på hemsidan Bredbandsforum.se som är en del av regeringens bredbandsstrategi, innan de tecknar avtal för fiber.

– Som konsument har man valfrihet, men också ett ansvar att ställa frågor och ta reda på vad som gynnar mig bäst, säger Mikael Ek.

SSNf arbetar även för att höja kunskapsnivån om it hos politiker och tjänstemän.

– Att ha tillgång till nätet är en demokratifråga. Idag kanske man mest använder det för nöje, men blickar vi framåt så flyttar de kommunala välfärdsfrågorna som skola och sjukvård ut på nätet, säger Mikael Ek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om