Enligt den nya lagen ska kommunerna kartlägga brottsligheten inom sitt geografiska område och ta fram en lägesbild. Utifrån lägesbilden ska de sedan ta ställning till behovet av åtgärder och besluta om en åtgärdsplan. Kommunerna ska också ta visst ansvar för samordningen av det lokala brottsförebyggande arbetet och inrätta en samordningsfunktion.
Allt det här är sedan flera år tillbaka redan verklighet i Trosa.
Här finns flera samrådsgrupper där alla delar i samhället och kommunens verksamheter ingår. Sedan 2021 har kommunen dessutom ett nytt digitalt verktyg i systemstödet Embrace safety som ger kommunen en massa nyttig information och statistik om läget då, nu och framåt.
– Om vi till exempel såg att det var stökigt en viss period i fjol kan vi vara bättre förberedda på att det kan bli det i år också, säger Gabriel Elmanius, ungdomssamordnare i Trosa kommun, som jobbar mycket just med analys av den statistik som systemet bjuder på och i det brottsförebyggande arbetet är socialchef Lisbeth Lampinens förlängda arm.
– Dessutom kan vi följa utvecklingen och se trender, som att det en tid nu varit rätt mycket skadegörelse och fönsterkross i Vagnhärad. Då kan vi öka närvaron där för att förhindra den typen av brott. Förr hann det hända en massa saker innan myndigheterna var ikapp, nu är vi tidigt på insatsen, säger Lisbeth Lampinen.
I Trosa är den brottsförebyggande samverkan mellan kommun, polis, näringsliv och inte minst politiker en väl fungerande verksamhet redan.
– Vi har ju länge haft SFPS som är en samverkan mellan soc, skola, polis och fritidsgård. I det lokala brottsförebyggande rådet har vi politiken och just att vi har politikerna rakt in i det brottsförebyggande arbetet är en enorm styrka. De ser och förstår var resurserna behöver sättas in, säger Lisbeth Lampinen.
Men även om Trosa redan har en stadig grund att stå på påminner Lisbeth Lampinen att det inte betyder att de kan slå sig till ro.
– Nej, det händer hela tiden nya saker och vi har alltid behov av att lära oss nya saker. Men därför har vi också utbildningar inplanerade.
Trosa har fått ett ekonomiskt stöd på en kvarts miljon för att införliva lagen, men de 400 000 kronor som kommunen ansökt om hos Brå blev det nobben för.
– Det är klart att det finns säkert andra kommuner som har det väldigt besvärligt och som kanske behöver pengarna mer än Trosa, men det hade varit ett välkommet tillskott.