Migrationsverket är den myndighet som anvisar ensamkommande barn till kommunerna. Första januari 2014 gjordes lagen om så att alla kommuner måste ta emot ett överenskommet antal barn. Men det ökade antalet ensamkommande asylsökande barn har nu gjort att tidigare överenskommelser har tänjts ut.
– Vi hade en överenskommelse med Migrationsverket att ta emot elva asylsökande pojkar i åldern 14 till 17 år under 2015 men vi har tagit emot fler och även en flicka, berättar Nahrin Cakici, socialsekreterare i Trosa kommun.
Barnen som anvisas till kommunen placeras antingen i HVB-hem eller på familjehem. Trosa har både egna familjehem och köper in placeringar genom konsulter. Då det är ont om platser på båda boendeformerna, köper Trosa även in placeringar utanför kommunen.
– Vi har fått jaga runt för att hitta platser och har placeringar i bland annat Stockholm, Örebro, Norrtälje och Kristianstad, säger Nahrin Cakici.
Inför en familjehemsplacering görs alltid en noggrann utredning. När placeringen köps in av konsulter gör de först en utredning, men då måste även den placerande kommunen göra en egen, eftersom socialtjänsten är ansvarig för barnet.
– Vi använder Kälvesten-utredningen som är väldigt omfattande, mellan 30 och 40 timmar och träffar familjen flera gånger. Om konsulten redan gjort en utredning gör vi en kortare, säger Nahrin Cakici.
Det ökade antalet barn innebär inte bara att det är svårt att få antalet boendeplatser att räcka till, utan det är även svårt att hinna med att utreda de nya placeringsställena, erfar Nahrin Cakici. Och rapporterna om de stora flyktingströmmarna har skapat engagemang på flera sätt.
– Min upplevelse är att många privatpersoner hör av sig och är intresserade av att vara familjehem, men vi måste ju hinna utreda så det blir rättssäkert, säger Nahrin Cakici.