Oppositionen efterlyser medborgarperspektivet i jämställdhetsplan

På kommunstyrelsen i kväll behandlas det första förslaget på den jämställdhetsplan som utlovades till hösten 2014 . Men oppositionsrådet Ann-sofi Soleby Eriksson ( S) deltar inte i beslutet. – Det saknas medborgarperspektiv i planen, det ses bara som en personalfråga, säger hon.

Trosa2015-09-09 12:11

Redan för femton år sedan började Trosa kommun förbereda en jämställdhetsplan. Förra våren utlovades på kommunfullmäktige att en plan skulle vara färdig hösten 2014. Först nu presenteras det första förslaget, som ska gälla 2015 till 2018. Jämställdhetsplanen ska behandlas som beredningsärende på kommunstyrelsen ikväll inför kommunfullmäktige den 23 september. Men oppositionsrådet Ann-sofie Soleby Eriksson (S) kommer inte att delta i beslutet.

– Jämställdhetsplanen har inget medborgarperspektiv, det visar att man från majoritetens håll bara ser det här som en personalfråga och ett lagkrav. Därför har jag flaggat i arbetsutskottet för att jag inte deltar i beslutet. Vi, miljöpartiet och vänsterpartiet kommer att återkomma med våra yrkanden på kommunstyrelsen, säger Ann-sofie Soleby Eriksson.

Planen är på fem sidor och behandlar perspektivet mellan Trosa kommun som arbetsgivare och dess medarbetare och är utarbetad med utgångspunkt i diskrimineringslagen. Fyra punkter behandlas; arbetsförhållanden, rekrytering, möjligheter att förena föräldraskap och arbete, samt sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön. I planen talas det om jämställdhet mellan kvinnor och män, däremot nämns inte hbtq-perspektivet, något som nu finns med i jämställdhetsarbetet i många kommuner, bland annat Eskilstuna.

– Vi kommer att återkomma med hbtq senare under hösten. Vi har begränsat oss eftersom vi tror det blir problem om man blandar in för mycket. Det här är en början, säger Torbjörn Unnebäck, personalchef i Trosa kommun som varit med och utarbetat jämställdhetsplanen.

Planen ska gälla från 2015, men klubbas först i slutet av september. Varför har det tagit så lång tid att utforma planen? Den är ju inte särskilt omfattande.

– Det är en ganska komplex fråga. Att materialet inte är så stort är för att vi vill försöka hålla det på lagom nivå. Facken som fått tycka till under arbetet har också tyckt att det varit lagom.

Enligt planen ska en jämlik fördelning mellan könen eftersträvas inom verksamheterna, men vid rekrytering ska kompetens och krav vara i fokus utan att könet ska spela in. Hur ska ni arbeta för en jämnare könsfördelning?

– Till exempel med hur vi utformar annonser för att attrahera det kön som det är brist på i yrket. Men vi jobbar inte med kvotering och backar inte på våra kompetenskrav.

Fotnot: HBTQ är en på svenska vedertagen initialförkortning för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om