Fallet med den nu sjuåriga flickan är en lång följetong. För snart fyra år sedan fick socialtjänsten i Trosa en första orosanmälan om flickans hälsa. Mamman, som har en historia av missbruk och är dömd för grov stöld, hade flyttat runt och försvunnit i omgångar.
– Mamman har inte deltagit eller närvarit. Och socialtjänsten bryr sig inte, de kallar det en vårdnadstvist mellan dem, säger flickans faster.
Pappan är frustrerad över situationen. För några månader sedan beslöt Nyköpings tingsrätt att dottern efter skolavslutningen, ska bo permanent hos honom. Men han har knappt sett flickan sedan dess.
– Det enda socialen säger är att han måste yrka på verkställighet av domen, men de borde ha ansvar för att ta reda på hur flickan mår.
Socialtjänsten startade en ny utredning i vintras, efter nya orosanmälningar från anhöriga till flickan. Utredaren konstaterar då att mamman brister i omsorgen men får signaler från förskolan att flickan mår bra. På försommaren väljer man att lägga ner utredningen, trots ytterligare nya orosanmälningar.
– De bemödar sig inte ens att ta reda var flickan bor eller ta reda på hennes hälsa. Det finns en risk att hennes utveckling skadas, säger fastern.
Under stora delar av våren drogs socialtjänsten med personalbrist och nödlösningen blev att ta in konsulter. Pappans handläggare har avlöst varandra vilket enligt honom förvärrat läget.
I ett brev till flera politiker kritiserar pappan starkt socialtjänsten, som vill föreslå ett nytt umgängesavtal. Förslaget att vårdnadshavarna delar på umgänget, trots tingsrättens dom som slår fast att mamman bara har rätt till umgänge på loven och helgerna, ser pappan som en skymf.
– Det är som att bli spottad rakt i ansiktet. Det är uppenbart att ni antingen har valt att inte sätta er in i ärendet eller inte vill ta ansvar i ärendet när ni nu kommer med ett sådant förslag, skriver pappan i brevet.