Det var i fredags som Lars Eriksson enligt polisanmälan överfölls av en man när han var ute och promenerade tillsammans med sin 83-åriga särbo.
Den misstänkta gärningsmannen förhördes omedelbart av de polispatruller som kom till platsen men kunde sedan gå hem till sin bostad.
Enligt Dennis Johansson greps inte mannen eftersom patrullen bedömde att det inte fanns några sakliga skäl. Man kunde till exempel inte se att det fanns någon risk för fortsatt brottslighet.
– Om en person har begått liknande brott tidigare, kan man misstänka att det finns en risk för fortsatt brottlighet. Så var det inte i det här fallet, säger han.
Det har varit spänt mellan den misstänkta gärningsmannen och Lars Eriksson under en längre tid, och de två männen har munhuggits en del.
Lars Eriksson 83-åriga särbo, som enligt polisanmälan fick ett slag i ansiktet under misshandeln, tyckte det var obehagligt att mannen fick vara kvar i sin bostad. Natten efter misshandeln sov hon med en kofot i närheten av sängen.
Enligt Dennis Johansson kan polisen inte gripa en person på grund av att en annan person är rädd för att nya brott ska begås.
– Nej, så fungerar det inte. Det ska finnas objektiva skäl, till exempel i form av tidigare domar om liknande brottslighet.
Under polisförhöret direkt efter misshandeln gjorde dessutom den misstänkta mannen en del medgivanden. Det innebar att patrullen bedömde att mannen inte kunde försvåra utredningen, ett skäl som annars kan ligga till grund för ett gripande.