Övergången från koppartråd till optisk fiber har skapat mycket huvudbry. Samfällighetsföreningen Trosa Stensund med 282 fastighetsägare valde att skapa en projektgrupp för att hitta en lösning som de flesta ville ha.
– Vi var alla lekmän och visste inte mycket om fiber, varken tekniken eller avtalsjuridiken. Det är den enskilda fastighetsägaren som skriver avtal med leverantören, men även de som inte vill gå med blir ju indirekt påverkade, säger Bengt-Erik Svensson, en av de drivande i fibergruppen.
Det finns fler aspekter än snabb och säker surfning. För många äldre på landsbygden är trygghetslarmen en förutsättning för att kunna bo kvar hemma.
– Trygghetslarmen måste fungera och det fasta telefonnätet försvinner ju succesivt, så det är ett sätt att få äldre som kanske inte är intresserade av fiber att få en ingång till det, säger Rolf Jonsson, även han eldsjäl i fibergruppen.
Diskussionen började i april 2014 tillsammans med Stensunds folkhögskola, som har stora behov av ett stabilt nät. Efter flera informationsmöten med leverantörer och andra samfällighetsföreningar föll valet på Trosa stadsnät, som ägs av IP–Only. Viktigast för föreningen som har 40 procents fritidsboende var att företaget inte tog någon fast nätavgift och gav möjlighet till korttidsabbonemang av tjänster. Andra avgörande fördelar var en nyckelfärdig lösning med handgrävning fram till den egna väggen, återställning av vägnätet efter grävningen och ett öppet nät. Samt att företaget inte var beroende av EU-bidrag för att sätta i gång.
– Vi hade ett informationsmöte först med Trofi, men det kändes som en lång och osäker process. Hela deras upplägg var beroende av bidrag, säger Bengt-Erik Svensson.
Men samfällighetsföreningen ville inte vänta. Och valet av leverantör är viktigt, då det är ett långsiktigt partnerskap, påpekar Bengt- Erik. Efter den första kontakten med Trosa stadsnät i december har det gått undan. Nu är 70 procent av fastigheterna i föreningen med på tåget och det grävs för fullt i området.
– Vi har satt som tidsplan att alla ska ha fungerande tjänster i september, säger Gustav Ståhl, ansvarig för Trosa stadsnät på IP-Only.
Han har haft många samtal med Rolf och Bengt-Erik och ger andra fastighetsföreningar rådet att starta en arbetsgrupp för att skynda på utvecklingen.
– Det krävs eldsjälar, annars händer inte något. Nu hade de gruppen bakom sig. Vi gör markavtal med föreningen, även om avtalen med medlemmarna är separata, säger Gustav Ståhl
– Tillgång till fiber kan vara avgörande för vart man väljer att bo. Trosa är en pendlarkommun och i dag kan många jobba hemifrån en dag i veckan. Men då måste man ha en stabil nätuppkoppling, säger Rolf Jonsson.